«Ξεκινώντας από την Ελλάδα όλοι ξέραμε ότι θα περάσουμε πάρα πολύ ωραία. Στην επιστροφή είχαμε όλοι διαψευσθεί: όλο αυτό που ζήσαμε δεν ήταν απλώς ωραίο, ήταν παραμυθένιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». (Δ.Γ.)

«Αγαπημένη πόλη η Φλωρεντία, γεμάτη από τέχνη και ομορφιά. Μίλησα με την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι και μεταφέρθηκα στην εποχή του φωτός, δηλαδή στην Αναγέννηση. Καθώς περπατούσα στους δρόμους της, κατάλαβα τι είναι η ευτυχία: να είσαι περιτριγυρισμένος με ανθρώπους που σέβεσαι και αγαπάς, και να μοιράζεσαι τις πιο έντονες στιγμές»! (Μ.Β.)

Αν αυτές οι αποτιμήσεις των μαθητριών μας για την εμπειρία του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού στη Φλωρεντία ίσως φαίνεται υπερβολική, απηχεί ωστόσο το κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε εκείνο το τόσο γεμάτο τετραήμερο 17-20 Μαρτίου 2023!

Με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ με θέμα «Φλωρεντία, το λίκνο της Αναγέννησης» (το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από 20 μαθητές (Α΄ και Β΄ Λυκείου), οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα: «Δάνειο και αντιδάνειο: αλληλεπιδράσεις της Φλωρεντινής Αναγέννησης με τον Ελληνισμό». Με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, μετά από συστηματική εργασία που διήρκεσε 4 μήνες, οι μαθητές μας ανέδειξαν τις διαδρομές πολιτισμικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Αρχαιότητα και τη Φλωρεντία, αλλά και ανάμεσα στην Αναγέννηση και τον νεότερο Ελληνισμό.

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι γνώσης και πολιτισμού, το οποίο «άξιζε το κάθε δευτερόλεπτο» (Ν.Π.), και συνοδεύτηκε όμως και από μια σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών ευκαιριών – όπου οι βόλτες μας, παράλληλα, ξέφευγαν από την αυστηρή ξενάγηση (Χ.Θ.):

  • Περιήγηση στη μαγευτική μεσαιωνική Σιένα, με τη σπάνια αρχιτεκτονική και τη μοναδική της πλατεία,
  • Βραδινή περιήγηση στο μοναδικό μεσαιωνικό Σαν Τζιμινιάνο – σαν να μεταφερθήκαμε στο χρόνο, σε μιαν άλλη εποχή…
  • Ξενάγηση στη Φλωρεντία και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της (Τάφοι Μέδικων, Καθεδρικός ναός – Duomo, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio, Μουσείο Uffizi και πολλά άλλα), όπου ήρθαμε σε επαφή με τα εντυπωσιακά μνημεία και εκθέματα του αναγεννησιακού πολιτισμού,
  • Συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγ. Ιακώβου,
  • Παρακολούθηση συναυλίας με άριες από τις πιο γνωστές όπερες του κλασικού ρεπερτορίου,

(και φυσικά, μια σειρά από μοναδικές εμπειρίες – από τον… πιλότο Ματθαίο μέχρι τα ψώνια και την περιήγηση στην αγορά της Φλωρεντίας, και από το νυχτερινό παγωτό μέχρι το εναγώνιο ψάξιμο του εισιτηρίου της Σοφίας)!

Διότι τελικά, όπως λέει και η Σ.Γ., «μπήκε μέσα μου το μικρόβιο και πλέον βασική μου επιδίωξη είναι περισσότερα ταξίδια σε παρόμοιους προορισμούς. Διότι, οι τέχνες είναι ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία έχει κάποια αξία το ανθρώπινο είδος… κι η αντίληψη αυτή επιβεβαιώθηκε στη Φλωρεντία»!

Ή, κατά τον Θ.Μ., «one of a lifetime experience»!