(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.data-privacy-src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NGZVFQS');

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Εκπαιδευτική Ρομποτική2021-11-17T18:56:27+02:00
Εκπαιδευτική Ρομποτική

Λίγα λόγια για τη Ρομποτική…

Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη του ρομπότ. Τα ρομπότ δεν είναι απαραίτητο να είναι ανθρωπόμορφα αλλά είναι δυνατόν να είναι αυτοκινούμενα με ρόδες ή και ακίνητα. Ο κλάδος της Ρομποτικής εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί τη συνεργασία πολλών κλάδων όπως της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας.

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική;

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποσκοπεί στην εκμάθηση προγραμματισμού και στην εξάσκηση της λογικής αλληλουχίας σκέψεων μέσα από το παιχνίδι. Οι μαθητές λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά εξασκούνται σε δύο τομείς: τον κατασκευαστικό και τον προγραμματισμό.

Οι ομάδες κατασκευάζουν ρομποτικές κατασκευές και στη συνέχεια τις προγραμματίζουν μαθαίνοντας τις εντολές που είναι κατάλληλες ώστε η ρομποτική τους κατασκευή να εκτελεί τις εργασίες που τέθηκαν από τον καθηγητή – συντονιστή.

Πότε πραγματοποιείται;

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική ξεκίνησε με τη μορφή ομίλου ενταγμένου στο ωρολόγιο πρόγραμμα από το σχολικό έτος 2013- 2014 με συντονίστρια την καθηγήτρια Φυσικής – Ραδιοηλεκτρολογίας κ. Φράγκου Αναστασία.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το εκπαιδευτικό πακέτο Lego Mindstorms NXT,  με το οποίο οι μαθητές σε ομάδες των 4- 5 ατόμων αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση ενός project και αφού χρησιμοποιήσουν δομικά στοιχεία για την κατασκευή του ρομπότ, επεξεργαστή και αισθητήρες ως εισόδους και τους κινητήρες ως εξόδους της κατασκευής προγραμματίζουν με μία σειρά εντολών τις κινήσεις που θέλουν να εκτελεί το ρομπότ.

Επιπλέον υλοποιείται και με Edison ρομπότ σε ομάδες μαθητών των 2-3 ατόμων. Οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν τα  ακολουθώντας λογικές αλληλουχίες εντολών σε ειδική γλώσσα προγραμματισμού (που είναι γραμμένη σε γραφικό περιβάλλον) ενεργοποιώντας κάθε φορά τους κατάλληλους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι πάνω στα Edison ρομπότ.

Πού αποσκοπεί – επιδιωκόμενα οφέλη:

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική συμβάλλει στην ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους μαθητές του 21ου αιώνα, όπως:

  • ομαδοσυνεργατικότητα
  • καταιγισμός ιδεών (brain storming)
  • προγραμματισμός
  • δεξιότητες επικοινωνίας
  • δημιουργικότητα και φαντασία
  • κριτική σκέψη
  • καινοτομία
  • επίλυση προβλημάτων
  • βιωματική μάθηση

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική μετατρέπει τη μάθηση σε διασκεδαστική δραστηριότητα εμπλέκοντας τους μαθητές σε δράση. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών κυρίως από τις Φυσικές Επιστήμες και να εμπλέξει κι άλλα γνωστικά αντικείμενα (όπως η Τεχνολογία, τα Μαθηματικά, η Γεωμετρία). Τέλος,  προετοιμάζει τους μαθητές, ώστε ως αυριανοί πολίτες να στελεχώσουν τομείς της βιομηχανίας και της ιατρικής όπου τα ρομποτικά συστήματα συμβάλλουν στην εξέλιξη τους.

Go to Top