Πρωί 4-3-2024, και μια ομάδα από 25 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου μας συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο, με προορισμό την Πράγα της Τσεχίας. Κύριος στόχος η συμμετοχή τους στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ με γενικό θέμα «Πράγα: Πολιτισμός – Περιβάλλον – Επιστήμη». Στο συνέδριο συμμετείχαν 100 και πλέον σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το θέμα που επέλεξε η ομάδα του σχολείου μας ήταν: «Πράγα – Τσεχία: στο σταυροδρόμι των εξελίξεων, στην πρωτοπορία των αλλαγών». Η παρουσίαση έγινε με εισηγήσεις, συνοδευόμενες από παρουσίαση και δρώμενο. Η ανακοίνωσή μας προέκυψε μετά από μεγάλη προετοιμασία και έρευνα με επιστημονικές μεθόδους σε θεματικούς άξονες όπως η ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης και της Τσεχίας, η μετάβαση από την αλχημεία στην επιστημονική σκέψη, το θέατρο, η μουσική και ο πολιτισμός της Τσεχίας, η κοινωνική και η οικονομική εξέλιξη της χώρας κ. ά.

Τελικά η συμμετοχή μας στο συνέδριο επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία των διοργανωτών του συνεδρίου, αλλά και των συμμετεχόντων συναδέλφων από άλλα σχολεία.  Ακούστηκαν επαινετικοί λόγοι όπως: «το σχολείο σας διαφέρει»,  «εσείς έρχεστε διαβασμένοι», «σας ευχαριστούμε, που μας τιμάτε με την παρουσία σας», «μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε», «τα παιδιά σας έχουν αγωγή και ήθος».

Η εκπαιδευτική μας όμως εξόρμηση στην Τσεχία δεν περιελάμβανε μόνο τη συμμετοχή μας στο συνέδριο, που κράτησε έξι ώρες. Ο υπόλοιπος χρόνος των τεσσάρων ημερών ήταν γεμάτος από μεγάλες εκπλήξεις! Επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο της ωραίας Πράγας, με τα βασικά αξιοθέατα, τον λόφο Μάλα Στράνα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, τα παλάτια των δουκών Βοημίας, τον πύργο Ντάλιμπορ, το χρυσό σοκκάκι, το Μουσείο Αλχημείας, το ποτάμι με τη γέφυρα Καρόλου, κ.ά.. Αποκορύφωμα η παρακολούθηση συναυλίας κλασσικής μουσικής στο εκπληκτικό Δημοτικό Θέατρο Πράγας!

Υπέροχη ήταν και η εκδρομή μας – επίσκεψη στην ωραία και ιστορική πόλη της Γερμανίας, Δρέσδη, όπου θαυμάσαμε το ιστορικό της κέντρο, τη ρυμοτομία της και τα πολιτιστικά της μνημεία.

Γυρίσαμε την τέταρτη ημέρα κατενθουσιασμένοι και χαρούμενοι, για τα όσα ωραία και καινούρια είδαμε, ακούσαμε, ζήσαμε και βιώσαμε. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, επικοινωνία, γνώσεις, πολιτισμό! Ήδη σχεδιάζουμε το επόμενο!