Τα σχολεία μας ήταν και είναι πρωτοποριακά στους αγώνες για την καλλιέργεια, τη διάσωση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.

Γι’ αυτό έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο 11/2/2023 με θέμα: «Το Ενιαίο της Ελληνικής Γλώσσας».

Μια ομάδα μαθητριών και μαθητών του Λυκείου Ηρακλείου «Η Ελληνική Παιδεία» με την καθοδήγηση των φιλολόγων καθηγητών τους, ανέλαβαν να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό το θέμα: «Από την ετερότητα στην ενότητα της Ελληνικής Γλώσσας».

Τα παιδιά εργάστηκαν με μεθοδικότητα και επιστημονικότητα, πήραν συνεντεύξεις από φυσικούς ομιλητές που διασώζουν τα τοπικά ιδιώματα και διαλέκτους (Στερεολλαδίτικα, Πελοποννησιακά, Ηπειρώτικα, Αρβανίτικα, Κυπριακά, Ποντιακά, Επτανησιακά και Μυτιληνιώτικα).

Στην συνέχεια μελέτησαν τους παράγοντες που συντείνουν ώστε να διατηρούνται ή να μη διατηρούνται τα τοπικά ιδιώματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τα παρουσίασαν με ψηφιακή παρουσίαση και δρώμενα. Το ένα δρώμενο παρουσίαζε την απαξίωση της τοπολαλιάς και το δεύτερο την ποικιλία των γλωσσικών μας ιδιωμάτων που, παρά την ετερότητα, συντείνουν στην ενότητα, αφού η Ελληνική Γλώσσα είναι ενιαία από τον Όμηρο μέχρι σήμερα.

Τα παιδιά απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου για την αρτιότητα των παρουσιάσεων, την ευρηματικότητα των θεμάτων, την δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες, την ωραία και αξιοπρεπή παρουσία τους!

Ευχαριστούμε όλους για τις θετικές κριτικές και έχουμε να δηλώσουμε ότι τα παιδιά μας με τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν!

Και μια αυθεντική επιστολή συγχαρητηρίων από το ακροατήριο:

Αξιότιμοι Κύριοι, εκφράζοντας και τις απόψεις  των πολυπληθών θεατών-ακροατών της προχθεσινής εκδηλώσεως στο Πολεμικό Μουσείο, στην εορτή της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας, στην οποία έλαβε μέρος και το σχολείο σας, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ γι’ αυτήν τη συμμετοχή σας. Ευχαριστίες, γιατί καλλιεργείτε τέτοιες ιδέες και αξίες στα παιδιά σας και συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος και την άρτια παρουσίασή του. Και στους Καθηγητές σας, κ. Ευαγγελία Κουσκουλή, κ. Δημήτριο Πάνο, κ. Ελισάβετ Ξυραφίδου και κ. Κωνσταντίνα Βασιλείου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί χωρίς την προσπάθειά τους δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Έχω εμπειρία επί του θέματος, αφού υπηρέτησα επί 38 συναπτά έτη σε Δημόσιο Λύκειο, εξ ων τα 10 τελευταία ώς Λυκειάρχης. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Μετά τιμής.

Βασίλειος Σηφακάκης