Οι εθνικές επέτειοι δεν είναι μόνο μνήμη και γνώση· είναι και μια σειρά από διλήμματα. Διλήμματα που οι πρωταγωνιστές τα απάντησαν και γι’ αυτό μεγαλούργησαν. Διλήμματα που εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητα.

Με το σκεπτικό αυτό αποφασίσαμε οι Φιλικοί Διαδικτυακοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (που διοργανώσαμε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου) να αντλήσουν τη θεματική τους από την Εθνεγερσία του 1821.

Οι αγώνες έγιναν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής – Επιχειρηματολογίας του Λυκείου μας και πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, ανάμεσα σε ομάδες διττών λόγων των Εκπαιδευτηρίων Απ. Παύλος Κορίνθου, των Εκπαιδευτηρίων Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησσίων και δύο ομάδες από το Λύκειο Ηρακλείου της Ελληνικής Παιδείας.

Οι ομάδες αγωνίστηκαν σε δύο γύρους και κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα που κληρώθηκαν – και αφορούσαν, όπως αναφέρθηκε, την Επανάσταση του 1821:

Ημιτελικός: “Στους αγώνες του Έθνους το μελάνι αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από το μπαρούτι”

Τελικός: “Η επιτυχία μιας επανάστασης δεν κρίνεται από το τί κερδίσαμε, αλλά από το τί χάσαμε”.

 Οι αγώνες διεξήχθησαν μέσα στο εξαιρετικό κλίμα που καλλιεργεί ο γόνιμος διάλογος και η φιλική ανταλλαγή απόψεων, στοιχεία που βοήθησαν στο να αναπτυχθεί πολύ ενδιαφέρων προβληματισμός για θεμελιώδη ζητήματα του Επαναστατικού Αγώνα. Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, απόφοιτοι, μέλη των ομίλων και γονείς.  Νικήτρια αναδείχθηκε η 2η ομάδα της Ελληνικής Παιδείας, αποτελούμενη από τους Αλ. Πούλιου (Β΄ Λυκείου), Θ. Μουρούκα (Β΄ Λυκείου), Ελ. Μάργαρη (Α΄ Λυκείου), Γ. Γαλανόπουλο (Β΄ Λυκείου), Κ. Κουνδουράκη (Α΄ Λυκείου).

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη και των τεσσάρων ομάδων που αγωνίστηκαν!