Η μεγάλη γιορτή του STEM και της εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι εδώ! Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, οι μαθητές του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών – STEM των Εργαστηρίων Σπουδών συμμετείχαν στον Περιφερειακό Διαγωνισμό STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του WRO Hellas. Τέσσερις διαγωνιζόμενες ομάδες από τα Δημοτικά και τα Γυμνάσιά μας συμμετείχαν στην ανοικτή κατηγορία «Έξυπνες πόλεις – Smart cities Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού» καθώς και τις κατηγορίες Regular Αρχάριοι «Τρίλιζα» (10 – 16 ετών) και «Ποδόσφαιρο 2×2» (Γ’ – Δ’ Δημοτικού). Οι δύο από τις ομάδες μας προκρίθηκαν στον Πανελλήνιο Τελικό στις 26 Μαρτίου 2023 στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου και θα διαγωνιστούν μαζί με άλλες δύο ομάδες μας της ανοικτής κατηγορίας «Εξελίσσω την πόλη μου με τις απλές μηχανές Α’ – Δ’ Δημοτικού» που συμμετέχουν απευθείας στον Τελικό.

Η ομάδα του ποδοσφαίρου ELP RoboLAB BALI με τους μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού Ηρακλείου Μπαϊρακτάρη Σπύρο και Λειβάδη Ιωάννη τερμάτισε στην 13η θέση από τις 39 συμμετοχές στην Αττική και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο Τελικό!

Στην ανοικτή κατηγορία των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, το φετινό θέμα ήταν οι «Έξυπνες Πόλεις». Κάθε ομάδα κλήθηκε να δημιουργήσει μια μακέτα όπου θα περιγράφει ένα τμήμα της πόλης που ονειρεύεται, στην οποία θα περιέχονταν τουλάχιστον τρεις αυτοματισμοί, κάνοντας χρήση του ρομποτικού σετ LEGO WeDo 2.0, του μικροελεγκτή BBC Micro:bit και μιας web κάμερας. Η ομάδα μας ELP RoboLAB SMART στόχευε στη βελτίωση της ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη αφιέρωσε την προσπάθειά της στη μνήμη των θυμάτων.

Τέλος, στην κατηγορία Regular Αρχάριοι «Τρίλιζα» (10 – 16 ετών), οι δύο ομάδες μας, ELP RoboLAB ΜΑΑΝ από το Δημοτικό Αμαρουσίου με τους νεαρότερους συμμετέχοντες στην κατηγορία, και ELP RoboLAB ELAN με τις μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αμαρουσίου, Ελισάβετ Κοντοδήμα και του Γυμνασίου Ηρακλείου, Αναστασία Αγριμάνη, έκαναν εξαιρετική προσπάθεια! Η δεύτερη ομάδα μάλιστα, προκρίθηκε στον Πανελλήνιο Τελικό καταλαμβάνοντας την 9η θέση ανάμεσα σε 43 συμμετοχές!!

Τις ομάδες ρομποτικής προετοίμασε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής και Ρομποτικής, κ. Αγγελική Κριτσωτάκη.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους!!

Καλή επιτυχία σε όλους την Κυριακή!!