Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης 2023», ομάδα 15 μαθητών και μαθητριών του Λυκείου μας συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο: «Νέοι και Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, με ευθύνη του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθηνών – «Γεννάδειου» (υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής). Στο συνέδριο, όπου εκπροσωπήθηκαν μετά από κρίση 29 σχολεία από όλη την Ελλάδα, παρουσιάστηκαν οι προβληματισμοί των μαθητών σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές τοποθετήθηκαν για μια σειρά από ζητήματα που διαμόρφωναν τους θεματικούς άξονες της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης.

Το σχολείο μας παρουσίασε το θέμα: «Αξίες και δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 2030: μια κριτική ματιά από νέους, βασισμένη στα κείμενα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», ενταγμένο στο θεματικό άξονα: «Κράτος δικαίου, δημοκρατία και σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών». Μετά από συστηματική μελέτη των επίσημων κειμένων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες (με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Δ. Πάνου, Α. Λεμπιδάκη και Ε. Ξυραφίδου) διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για την εφαρμοσιμότητα των βασικών αξιών και αρχών που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και έμπρακτες ενδείξεις για την αναντιστοιχία διακηρύξεων και εφαρμογής αυτών των αρχών και δικαιωμάτων, ειδικά μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων. Μέσα από αυτόν τον προβληματισμό αναδείχθηκε η οπτική των μαθητών μας για την Ευρώπη του μέλλοντος, στην οποία οραματίζονται να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

Ήταν άλλη μια σημαντική εκπαιδευτική και μορφωτική ευκαιρία, στην οποία το σχολείο μας πρόθυμα ανταποκρίθηκε: μέσα από τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση, οι μαθητές μας αξιοποιούν τη δυνατότητα να τοποθετούνται κριτικά και υπεύθυνα για τα μεγάλα ζητήματα που ως ενήλικοι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.