Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 τα παιδιά του Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είχαμε μία ιδιαίτερη ευκαιρία! Επισκεφτήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στο κέντρο σχεδόν της Αθήνας. Εκεί μας ξενάγησε ο συμμαθητής μας και μελλοντικός αρχαιολόγος Βαγγέλης Παπαϊωάννου.

Ο Κεραμεικός, παρότι αρχαίο νεκροταφείο, προδίδει ζωή. Είναι ένας χώρος που μας θυμίζει το ιστορικό μας παρελθόν και μας συνδέει με το μέλλον. Αναγνωρίσαμε τα πολιτιστικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας με τις αρχαίες επιγραφές και τα ονόματα πάνω στις αρχαίες ταφικές πλάκες, καθώς και τα αυθεντικά στοιχεία της τέχνης μας (γλυπτική και ζωγραφική) από τα αγάλματα ή τα ταφικά κτερίσματα. Ίδια ονόματα, ίδια στολίδια, ίδιες συνήθειες, ίδιοι Έλληνες. Είδαμε και τα απομεινάρια του θαυμαστού Θεμιστόκλειου τείχους! Κατόπιν, επειδή εκεί τάφηκαν και οι νεκροί του Α΄ έτους του Πελοποννησιακού πολέμου και εκφώνησε ο Περικλής τον Επιτάφιο Λόγο που διασώζει ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του, τρεις συμμαθητές μας διάβασαν εκφραστικά αποσπάσματα από τον λόγο αυτό.

Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο του Κεραμεικού, για να συνδυάσουμε το “τερπνόν μετά του ωφελίμου” φάγαμε όλοι μαζί σε ένα ταβερνάκι στο Θησείο. Έτσι κατέληξε όμορφα και με πολλά και ευχάριστα βιώματα η συγκεκριμένη εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Οι μαθητές και μαθήτριες

του Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β’ Λυκείου