Το Λύκειο Ηρακλείου στην Επίδαυρο!

(Παρασκευή 25 Αυγούστου, Σοφοκλέους Οιδίπους Τύραννος)

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ομάδα 30 περίπου μαθητών και αποφοίτων του σχολείου μας επέλεξαν να διαθέσουν την ημέρα τους σε κάτι διαφορετικό από τις συνήθεις καλοκαιρινές ασχολίες: παρακολούθησαν στην Επίδαυρο παράσταση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλέους, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και με πλειάδα σημαντικών ερμηνευτών στους βασικούς ρόλους της διανομής.

Η εμπειρία της θεατρικής παρακολούθησης στον μοναδικό χώρο του θεάτρου της Επιδαύρου, ενισχυμένη από την ανεπανάληπτη, σε βάθος και πλοκή, σύλληψη του έργου, αλλά και από την στιβαρή απόδοσή του – πιστή στην κλασική δραματουργική παράδοση, συνάρπασαν τους μαθητές. Παράλληλα, έδωσαν τροφή για βαθύ και ουσιαστικό προβληματισμό, για μια σειρά από φιλοσοφικά, ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα, τα οποία αναδεικνύει η παράσταση. Έτσι, κατά την επιστροφή, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά σκέψεις και απορίες, μέσα σε κλίμα εξαιρετικής σοβαρότητας και περίσκεψης, για θέματα όπως η γνώση και η άγνοια, η ατομική ευθύνη, τα όρια του ηθικού και του ανήθικου, η ελευθερία και η μοίρα, και άλλα πολλά.

Είναι πλέον ένας ακόμη εδραιωμένος θεσμός του σχολείου μας: η σύνδεσή μας με τις σημαντικότερες στιγμές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας, μέσα από την ετήσια παρακολούθηση αξιόλογων παραστάσεων τραγικών έργων στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο!