Το κείμενο αυτό, από το Λύκειο Ηρακλείου, εντάσσεται σε έναν κύκλο νοηματοδότησης της σχολικής πραγματικότητας μέσω της ιστοσελίδας μας με το γενικό τίτλο: “Ένα Σχολείο… ένα μήνυμα!”. Κάθε φορά, μια σχολική μονάδα της “Ελληνικής Παιδείας” στέλνει το μήνυμά της, την πρότασή της, τη γνώμη της για ό,τι συμβαίνει.
19 Φεβρουαρίου – Μνήμη της “κυράς των Αθηνών”, της Αγίας Φιλοθέης…
Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Απειλές ορατές και αόρατες, «πανδημίες» με διάφορες μορφές, προσπαθούν να κλονίσουν ακόμα και τα θεμέλια της ύπαρξής μας ως Ελλήνων και ως χριστιανών. Αξίες αιώνιες που μας καθόρισαν ως έθνος, αξίες που είναι σύμφυτες με την ταυτότητά μας, αμφισβητούνται ή και αγνοούνται στο όνομα μιας γενικής και αφηρημένης «προόδου».
Επικίνδυνοι καιροί. Μ΄ ένα φάσμα φόβου και αβεβαιότητας να σκεπάζει τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη μας.
Σε κάτι τέτοιες οριακές καμπές της πορείας μας στρέφουμε το βλέμμα στο παρελθόν μας. Για διδαχή και καθοδήγηση. Αναζητούμε μορφές – παραδείγματα που αντιμετώπισαν κινδύνους σκληρούς, συνθήκες απάνθρωπες.
Πώς εκείνοι επιβίωσαν; Τι ήταν εκείνο που τους κράτησε όρθιους;
Και να, από μια ζοφερή εποχή, μέσα από το σκοτάδι της τουρκικής σκλαβιάς, μια «λαμπάς καιομένη καί φαίνουσα», να μας δείχνει τον δρόμο. Η αγία Φιλοθέη «η κυρά και μαΐστρα των Αθηνών».
Η ιστορική αττική γη όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε, είναι σφραγισμένη με το όνομα, τη δράση και το μαρτύριό της, αφού με τη θυσιαστική της αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα στερέωσε το δέντρο της πίστης και της ελπίδας για ελευθερία, μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν «όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».
Ο Παρθενώνας της, μια θεϊκή πολιτεία, μια άλλη Βασιλειάδα, γίνεται λιμάνι για όλους τους κατατρεγμένους σκλάβους. Οι άρρωστοι βρίσκουν θεραπεία, οι πεινασμένοι τροφή, οι γέροντες στήριγμα, τα ορφανά στοργή. Καταδιωκόμενες και απροστάτευτες γυναίκες σώζονται, αιχμάλωτες αγοράζονται και βρίσκουν καταφύγιο και απαντοχή. Κι όχι μόνο.
Η Φιλοθέη κάνει το Μοναστήρι της και τα μετόχια του κυψέλες εργασίας. Με εργαστήρια, αργαλειούς, γυναίκες που μαθαίνουν τέχνες, ράφτρες, υφάντρες, κεντήστρες.
Πρωτοπορεί και στο χώρο της παιδείας. Ιδρύει στην ερειπωμένη Αθήνα το πρώτο σχολείο θηλέων στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Και η «κυρά τ΄ Αγγέλου», η Φιλοθέη, βοηθάει αδιάκριτα Έλληνες και Τούρκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Αυτή η ανδρεία γυναίκα, η «τιμιωτέρα λίθων πολυτελῶν», σφραγίζει το γιγάντιο έργο της με μαρτυρικό τέλος και περνάει στη χορεία των νεομαρτύρων, ως φάρος ελπίδας, έμπνευσης και παραμυθίας για όλη τη Ρωμιοσύνη.
Ας επικαλεσθούμε, λοιπόν, τις πρεσβείες της προς τον Κύριο, αυτής που ξέρει από καιρούς χαλεπούς, αυτής που με την Χάρι του Αγίου Πνεύματος και το ακατάβλητο φρόνημά της μεταμόρφωσε τη ζοφερή πραγματικότητα της εποχής της σε φως και ελπίδα για όλους μας!
Λύκειο Ηρακλείου
“Η Ελληνική Παιδεία”