Το ήρεμο και όμορφο νησί της Αίγινας, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδος, επέλεξε η Β΄ Λυκείου για μια ανοιξιάτικη απόδραση-ανάπαυλα από το σχολικό φόρτο ολόκληρης της χρονιάς. Η Αίγινα πάντοτε αποζημιώνει τον επισκέπτη με τις πολλές φυσικές ομορφιές καθώς και τους ιστορικούς και πνευματικούς της τόπους. Μας αποζημίωσε λοιπόν κι εμάς!

Πρώτη στάση στον τόπο του Αγίου Νεκταρίου, στη Μονή της Αγίας Τριάδος. Η ξενάγηση στη μονή μάς έκανε να νοιώσουμε το μεγαλείο αυτού του μεγάλου και αγίου ανθρώπου, ο οποίος σφράγισε τον 20ο αιώνα με την πνευματική προσφορά του και την αγία του βιοτή ως Επίσκοπος Πενταπόλεως, ως Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, ως ιδρυτής και ποδηγέτης της Γυναικείας Μοναστικής Αδερφότητας στην Αίγινα, ως συγγραφέας πολύτομου πνευματικού έργου και προπάντων ως άγιος με τα χαρακτηριστικά της ταπείνωσης, υπομονής, αμέριστης αγάπης και προσφοράς.

Δεύτερη στάση, ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας με τον ομώνυμο αρχαίο Ναό της Αφαίας. Αρκετά καλά διατηρημένο σήμερα το μνημείο από τον 6ο αιώνα π.Χ., με αναστηλωμένο τον ναό και τους εντυπωσιακούς δωρικού ρυθμού κίονές του. Θαυμάσαμε την υπέροχη θέα, απ’ όπου φαίνεται σχεδόν ολόκληρο το νησί. Στη συνέχεια, στον Μαραθώνα, σε παραδοσιακή ταβέρνα που πήγαμε για το γεύμα, γευτήκαμε την πεντανόστιμη Αιγινίτικη κουζίνα. Χαρήκαμε τη βόλτα στην παραλία της πόλης, την περιήγηση στα παραδοσιακά της μνημεία και τα δρομάκια με τις βουκαμβίλιες και τις πολλές ανθισμένες τριανταφυλλιές.

Στη διαδρομή της επιστροφής με το καράβι, καθώς είχε και καλό καιρό, απολαύσαμε το θαλασσινό τοπίο, κύριο χαρακτηριστικό της πατρίδας μας, χαρήκαμε και ταΐσαμε τους γλάρους, γεμίσαμε οξυγόνο.

Ήταν όντως μία από τις καλύτερες εκδρομές στη μαθητική μας ζωή. Όντως ξεκουραστήκαμε, όντως χαρήκαμε, όντως ευχαριστηθήκαμε! Θα μας μείνει αξέχαστη!