Θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023  ώρα 12.00 το μεσημέρι (για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ.  Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης βράβευσης ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Παναγία Σουμελά. Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 1300 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί (από 80 σχολεία), από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.

Το Λύκειο Ηρακλείου εκπροσωπήθηκε στην τελετή αυτή από τον μαθητή μας της Β΄ Τάξης, Σπύρο Μπαϊρακτάρη, ο οποίος βραβεύτηκε στην κατηγορία των Project για το πολύ ευρηματικό του έργο «Η Πορεία» – μια αναφορά στον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού με τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού. Η έμπνευση για τη διαμόρφωση αυτού του Project προήλθε από την ανάγνωση του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Ούτε τ’ όνομά μου» της Thea Halo (εκδ. Γκοβόστης), το οποίο μελέτησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο. κ. Δ. Πάνος, Φιλόλογος, ο οποίος παρακίνησε και ποδηγέτησε τον μαθητή για τη συμμετοχή του σ’ αυτόν τον διαγωνισμό.