Πληροφορίες για τη νόσο COVID-19

Πληροφορίες για τη νόσο COVID-19

Πληροφορίες για τη νόσο COVID-19

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας.

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ως μέσο διάστημα επώασης του SARS-CoV-2 τις 5-6 ημέρες και ως μέγιστο χρόνο τις 12 ημέρες.  Μία πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε πως είναι συνετό να υπολογίζουμε την περίοδο επώασης έως 14 ημέρες.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

  • Άτομο που διαμένει στον ίδιο χώρο με το κρούσμα COVID-19.
  • Άτομο που είχε απευθείας φυσική επαφή με το κρούσμα COVID-19 (π.χ. μέσω χειραψίας).
  • Άτομο που ήρθε σε επαφή χωρίς μέτρα προστασίας με μολυσματικές βιολογικές εκκρίσεις του κρούσματος COVID-19 (π.χ. να βρισκόταν σε μικρή εμβέλεια όταν ο ασθενής έβηξε, να ήρθε σε επαφή με χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα).
  • Άτομο που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα COVID-19 και σε απόσταση <2 μέτρων για περισσότερο από 15’.
  • Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα αναμονής σε νοσοκομείο, κλπ.) με κρούσμα COVID-19 για 15’ ή περισσότερα και σε απόσταση <2 μέτρων.
  • Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα σε άτομο- επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου COVID-19 χωρίς να χρησιμοποιήσει τα συνιστώμενα μέτρα ατομικής προστασίας.
  • Άτομο σε καμπίνα αεροσκάφους που καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από ένα κρούσμα COVID-19, συνταξιδιώτες ή προσωπικό παροχής φροντίδας και μέλη πληρώματος καμπίνας στο τμήμα του αεροσκάφους που καθόταν ο ασθενής (εάν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή οι κινήσεις του κρούσματος υποδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης, όλοι οι επιβάτες στο συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Είναι πιθανό να νοσήσουν, αλλά αν αυτό συμβεί συνήθως γίνεται με ήπιο τρόπο. Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι γενικώς τα ίδια με των ενηλίκων. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όμως, ενέχει ο κίνδυνος να αρρωστήσουν βαριά κυρίως τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα: καρδιακές παθήσεις, δρεπανοκυτταρική νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, άτομα με σοβαρό άσθμα, κυστική ίνωση, διαβήτη τύπου 1, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού (π.χ. λοίμωξη HIV ή συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές).

Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποιο από τα συμπτώματα, χρειάζεται να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό του. Εκείνος με τη σειρά του θα σας υποδείξει τι θα πρέπει να κάνετε και αν το κρίνει απαραίτητο θα σας παραπέμψει σε διαγνωστικό έλεγχο.

Είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί σας να ανησυχεί για τη νόσο. Ίσως φαντάζει στα μάτια του σαν μια μεγάλη απειλή, την οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει. Η κατανόηση που χρειάζεται να επιδείξετε είναι πολύ σημαντική για το παιδί σας. Έτσι, θα μπορούσατε να το βοηθήσετε με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατάλληλη, για την ηλικία του ενημέρωση: Προστατεύουμε τα παιδιά και τους εφήβους από την υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις. Συμβουλεύουμε κατάλληλα τους εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας σχετικά με μια ελεγχόμενη έκθεση σε ένα ή δύο μέσα, την αξιοπιστία και ασφάλεια των οποίων θα έχουμε προηγουμένως συζητήσει μαζί.
  • Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου: Μεριμνούμε για την παροχή κατάλληλων και επαρκών ερεθισμάτων και ιδιαίτερα ενθαρρύνουμε συνεχώς και ενεργητικά το παιχνίδι. Διευκολύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους και να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι σημαντική η αναζήτηση κάποιων δραστηριοτήτων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά, χωρίς όμως να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το σχολικό πρόγραμμα.
  • Έκφραση συναισθημάτων: Βοηθούμε τα παιδιά να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως το άγχος ή τον φόβο. Κάποιες φορές μπορεί το παιχνίδι ή η ζωγραφική να διευκολύνουν την διαδικασία αυτή. Τα παιδιά αισθάνονται ανακουφισμένα, όταν εκφράζουν και μοιράζονται τα συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Προσφέρουμε στα παιδιά μια προοπτική για το μέλλον, εξηγώντας τους ότι οι επιδημίες έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος.
  • Σωματική Υγεία: Εξασφαλίζουμε για τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή, καλή υγιεινή ύπνου και τουλάχιστον την ελάχιστη απαραίτητη φυσική δραστηριότητα, ανάλογα με την ηλικία τους. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης από τα παιδιά μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και έτοιμου φαγητού, η εξασφάλιση απευθείας έκθεσής τους για κάποια ώρα στον ήλιο και η μέτρια έως έντονη φυσική άσκηση επί 60 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Επικοινωνία με φίλους: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το δίκτυο των κοινωνικών σχέσεων του παιδιού μέσω εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας που θα υποκαταστήσουν σε αυτή την φάση την διά ζώσης επαφή, για παράδειγμα μέσω τηλεφώνου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεδιασκέψεων, κλπ.

Συζήτηση: Κατά την διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα παιδιά συχνά προσκολλώνται εντονότερα στους γονείς και μπορεί να γίνονται περισσότερο απαιτητικά. Εάν τα παιδιά σας έχουν ανησυχίες, συζητώντας μαζί τους θα μετριαστεί το άγχος τους. Τα παιδιά παρατηρούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ενηλίκων, ώστε να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τρόπους διαχείρισης των δικών τους συναισθημάτων σε κρίσιμες περιόδους.

Πηγές: ΕΟΔΥ, ΕΚΠΑ.

Κοινοποιήστε τη σελίδα!