Ο καλύτερος τρόπος μάθησης κατά την Παιδαγωγική είναι «η των πραγμάτων επίσκεψις» – η δυνατότητα να βλέπει και να ζει από κοντά κανείς αυτό το οποίο μελετά. Αντί, λοιπόν, μόνο να μελετάμε τον Επιτάφιο του Περικλή και να συζητάμε για τα υπέροχα, αλλά μακρινά από εμάς χρονικά, μηνύματά του, σκεφτήκαμε να δούμε από κοντά τον χώρο όπου εκφωνήθηκε ο ιστορικός αυτός λόγος. Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία και τιμή να έχουμε δίπλα μας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού – και συχνά ούτε που το έχουμε ακούσει…

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου, με την κατατοπιστική και εμπνευσμένη καθοδήγηση του παλιού μας μαθητή, υποψ. Διδάκτορα Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Δουβλίνου κ. Βαγγέλη Παπαϊωάννου, είδαν από κοντά το σημείο όπου, κατά πάσα πιθανότητα, εκφωνήθηκε μάλλον το 430 π.Χ. ο Επιτάφιος από τον Περικλή, αλλά και τα σωζόμενα ταφικά μνημεία. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στις διάφορες φάσεις από τις οποίες ιστορικά πέρασε η δυτική είσοδος της πόλης των Αθηνών για 1300 περίπου χρόνια (8ος π.Χ. – 6ος μ.Χ. αιώνας) – το Δίπυλο, το Πομπείον, τα εξωτερικά τείχη των Αθηνών, τις καθημερινές ανάγκες και τα θρησκευτικά έθιμα που εξυπηρετούσε ο χώρος αυτός.

Μοναδική ευκαιρία μεταφοράς σε μια άλλη, τόσο σπουδαία για τη μνήμη και για τη γνώση εποχή, για όλους όσοι θέλουν να γνωρίζουν «μετ’ ήθους»!