Σύντομα σχόλια για τα θέματα Βιολογίας

(από τον Βιολόγο καθηγητή του Λυκείου Ηρακλείου, Δρ Κων/νο Οικονόμου)

Θέμα Α: Απαιτούσε σε κάποια σημεία σαφή εμβάθυνση των γνώσεων και έντονη παρατηρητικότητα π.χ. Α1 και Α2.

Θέμα Β: Το Β1 ήθελε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ενώ το Β2 και Β3 ήταν αναμενόμενα απλά θέματα στείρας θεωρίας που έδινε εύκολες μονάδες. Το Β4 ήταν ερώτηση κριτικής ικανότητας, μέτριας δυσκολίας στη δικαιολόγηση. Γενικά το θέμα Β κρίνεται βατό αλλά απαιτούσε συνδυασμό γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια.

Θέμα Γ: Το Γ1 δεν έκρυβε εκπλήξεις ήταν από τα θέματα που μπορούσε κανείς να προβλέψει με βάση την ύλη και τη μέχρι τώρα πορεία. Ήταν μέσα στις προβλέψεις των μαθητών και δεν αιφνιδίασε, αφού ήταν γνώριμο και δουλεμένο από τους περισσότερους.
Το Γ2 απαιτούσε να σκεφτεί ο μαθητής λίγο πιο έξυπνα.
Το Γ3 έκρυβε επιστημονικές, σύμφωνα με την ύλη του σχολικού, ασάφειες που εύκολα μπορούσε να καθυστερήσει την επίλυση ακόμα και ένα καλά προετοιμασμένο.
Γενικά το θέμα Γ κρίνεται στο σύνολό του αναμενόμενης δυσκολίας με πιθανότητα εξάλειψης 3-4 μονάδων από δικαιολογήσεις και αντικειμενικές δυσκολίες ή/και «πονηριές».

Θέμα Δ: Γενικά ήταν ευρηματικό στο σύνολο του, με ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας, που κάλυπτε μεγάλο εύρος ύλης. Ξεκινούσε με απλές ερωτήσεις εύκολης συλλογής βαθμών. Συνέχιζε με μια ευρηματική αλλά και συνάμα εξωσχολική μετάλλαξη που δυσκόλεψε μαθητές που δεν είχαν συνηθίσει την παρουσία της (Δ3). Ακολουθούσε ένα ευρηματικό και όμορφο θέμα από την Τεχνολογία του Ανασυνδυασμένου DNA (Δ4).

Τέλος, ολοκληρώθηκε με ένα πρωτότυπο θέμα με σαφήνεια, εφόσον οι μαθητές είχαν λάβει την αντίστοιχη καθοδήγηση.