Σύντομα σχόλια για τα θέματα Αρχαίων Ελληνικών
(από τη Διευθύντρια του Λυκείου Ηρακλείου και φιλόλογο, κ. Ευαγγελία Κουσκουλή)
Βατά εν γένει, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, χαρακτηρίζονται τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, με προϋπόθεση βεβαίως την καλή και κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων μαθητών /τριών.
Συγκεκριμένα:
Το διδαγμένο κείμενο, απόσπασμα από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, αντιστοιχούσε στην 8η ενότητα του Φακέλου Υλικού.
Α1 α, β: Οι ερωτήσεις Α1α και Α1β ήταν της γνωστής τυπολογίας των πανελληνίων εξετάσεων, εύκολες στην απάντησή τους από μαθητές που γνώριζαν καλά το περιεχόμενο και τη μετάφραση του αποσπάσματος.
Β1.: Η ερμηνευτική άσκηση Β1 είναι πάντοτε η πιο απαιτητική στην απάντησή της. Η συγκεκριμένη ερώτηση απαιτούσε την κατανόηση του κειμένου και την καλή γνώση των σχολίων του Φ.Υ «ἀπεικάζω», «παιδεία -απαιδευσία», «το αληθές», με σκοπό την αποκωδικοποίηση των συμβόλων. Η πληρότητα στην απάντηση θα εξαρτηθεί από την εξάσκηση και την τέχνη κάθε υποψηφίου στη σωστή αξιοποίηση των σχολίων και τη σύνδεσή τους με τα ζητούμενα (κατάσταση των δεσμωτών και ζήτημα της παιδείας-απαιδευσίας).
Β2.: Η ερώτηση παραλλήλου κειμένου (Β2) ήταν σαφής και εντοπισμένη, αφού αναφερόταν σε μία ομοιότητα και διαφορά συγκριτικά με το κείμενο αναφοράς. Η δυσκολία δεν ήταν στον εντοπισμό της διαφοράς και ομοιότητας αλλά στον συνδυασμό παρατηρήσεων και σχολιασμού.
Β3.: Η λεξιλογική άσκηση που ζητούσε παράγωγα της μετοχής «φέροντας» και την ένταξή τους σε συγκεκριμένες φράσεις στον νεοελληνικό λόγο, δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους.
Β4.: Η ερώτηση Β4 , σωστού ή λάθους, από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου που αναφέρονταν στη ζωή του Πλάτωνα και στο έργο του «Πολιτεία», ζητούσε την αξιολόγηση πέντε δεδομένων και δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία.
Γ1.: Το αδίδακτο κείμενο από τα «Ἀπομνημονεύματα» του Ξενοφώντα ήταν μέτριας μεταφραστικής δυσκολίας.
Γ2.: Η νοηματική άσκηση επί του αδίδακτου κειμένου ζητούσε χαρακτηριστικά της Αρετής και Κακίας, τα οποία μπορούσαν να εντοπιστούν εύκολα στο κείμενο.
Γ3, Γ4.: Οι γραμματικές όσο και οι συντακτικές παρατηρήσεις δεν ήταν από τις δυσκολότερες. Προϋπέθεταν όμως καλή γνώση των βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων.
Καταληκτικά, οι μαθητές μας είχαν εξασκηθεί και προετοιμαστεί και σε πολύ δυσκολότερα θέματα, οπότε πιστεύουμε ότι θα έχουν καλά αποτελέσματα.