Τετάρτη 15 Νοεμβρίου: Ο κ. Ιωάννης Καψωμενάκης, ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και απόφοιτος της «Ελληνικής Παιδείας», έδωσε μια ερευνητική πινελιά στο καίριο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Ένα θέμα που πραγματεύεται ο πρώτος κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Β’ Γυμνασίου.

Οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου ταξίδεψαν από τα αρχαία χρόνια και τα «Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη, στους τρόπους μελέτης του κλίματος του παρελθόντος, στα φαινόμενα και τις δραστηριότητες που επιδρούν στο κλίμα και στα κλιματικά μοντέλα για την πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος. Ακολούθησαν κάποιοι κλιματικοί δείκτες που προβλέπεται να επηρεαστούν περισσότερο στο μέλλον, όπως η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, ο εξαιρετικά αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αέρα, η ετήσια μείωση της βροχόπτωσης, η αύξηση των ημερών καύσωνα και η αύξηση των ημερών ξηρασίας. Οι αλλαγές αυτές, εκτός από επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, θα προκαλέσουν κινδύνους και στα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Οι μελλοντικοί πολίτες έφυγαν προβληματισμένοι για τις ενέργειες μετριασμού και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, τόσο σε ατομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο!