Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021. Πανηγυρίζει η πόλη μας! Τιμά και εορτάζει την Κυρά της, την αρχοντοπούλα Μπενιζέλου, αγία Φιλοθέη.

Πού θα είμαστε τέτοια μέρα άλλη φορά; Στον ιερό ναό του σχολείου μας να την ψάλλουμε; Στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών να την προσκυνήσουμε; Στην κρύπτη της στη Φιλοθέη να ανάψουμε το κεράκι μας, στον τόπο του μαρτυρίου της στον άγιο Ανδρέα; Ή στο σπίτι της  στην Πλάκα; Αλλιώτικα φέτος…. Αλλά πάντα με την ίδια επιθυμία να την τιμήσουμε, να μελετήσουμε τη ζωή και τη δράση της, να μας εμπνεύσει, να την παρακαλέσουμε για τα δεινά μας!

Εξαιρετική η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ταινία, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της αγίας Φιλοθέης, με τίτλο: “Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών”.

Εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια γυναίκα τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από  τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους. Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες. Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία  σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες  κακοποιημένες ή εγκύους, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.

Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589. Μία επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση του 1821 και αγία, η Φιλοθέη των Αθηνών. Η δράση της αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για να αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε πολλά νησιά.

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Φωτογραφία: Βαγγέλης Κουλίνος
Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Έρευνα: Δρ. Γεώργιος Τσούπρας, Θεολόγος
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Ηχοληψία: Άρης Καφεντζής
https://mariapapaliou.com/film-detail/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD//

Λίγες από τις εντυπώσεις μας μετά την προβολή της ταινίας ανά τάξη:

– ήταν πολύ ωραία ταινία, και διδακτική…

– μου έκανε εντύπωση σε πόσες διαφορετικές χώρες έγιναν τα γυρίσματα!

– καμία δυσκολία δεν μπόρεσε να σταματήσει την αγία Φιλοθέη από το έργο της!

– ξαναθυμηθήκαμε το μεγάλο αφιέρωμα που είχαμε κάνει στην Αγία πριν 2 χρόνια!