Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε  τη ζωή και το έργο μιας Αγίας και ηρωίδας μαζί:  της Αγίας Φιλοθέης, της κυράς των Αθηνών.  Θεωρήσαμε χρέος μας να αποδώσουμε τιμή σε αυτήν που έδωσε τα πάντα – πλούτη, δυνάμεις, ψυχή- για να κρατήσει άσβεστη την πίστη και τον πόθο για ελευθερία μέσα στις καρδιές των ραγιάδων, που φύλαξε τα κορίτσια από τη μανία των Τούρκων, που περιέθαλψε, ελευθέρωσε σκλάβους, βοήθησε φτωχούς και ορφανούς και όλα αυτά, πληρώνοντάς τα με τη ζωή της. Συνέβαλε έτσι τα μέγιστα στο να κρατηθεί το γένος μέχρι να φτάσει η ποθητή ώρα του ξεσηκωμού.

Την εκδήλωση ανέλαβαν κατά κύριο λόγο οι μαθητές της Γ΄ τάξεως, οι οποίοι με επιμέλεια και αίσθημα ευθύνης, ανέλαβαν όλα τα απαραίτητα πόστα: κονσόλα, παρασκήνια, σκηνικά και φυσικά -τα περισσότερα- τη θεατρική παράσταση. Μαθητές και από τις άλλες τάξεις, συμμετείχαν στη χορωδία και ορχήστρα του σχολείου μας και απέδωσαν τραγούδια προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης.

Η εκδήλωση αυτή ετοιμάστηκε από καιρό. Όχι τόσο με πρόβες, όσο με μία άλλου είδους προεργασία: την προσπάθεια του Σχολείου να γνωρίσουν οι μαθητές την Αγία μέσα από σχετικά βίντεο, εκπαιδευτικές επισκέψεις (στο μετόχι της στην Καλογρέζα, στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων και στη Μητρόπολη Αθηνών) και συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προς τιμήν της στις 19 Φεβρουαρίου.

Το έργο που ετοιμάστηκε παρουσίασε τη ζωή, τη δράση, το μαρτύριο και το θάνατο της Αγίας Φιλοθέης. Χωρίς να διεκδικεί τα πρωτεία σε επίπεδο υποκριτικής ή σκηνογραφίας, μαθητές και συνάδελφοι προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε κάτι από όσα βιώσαμε όλο αυτό το διάστημα που ασχοληθήκαμε με την Αγία.