Ποιοι ήταν οι εθνικοί ευεργέτες; ποιά τα κίνητρά τους;

Με τα ερωτήματα αυτά ασχοληθήκαμε εκπονώντας την εργασία «Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ», στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, την οποία παρουσιάσαμε στο Εργαστήρι Ιστορίας κατά τη διάρκεια του “Open day” του Σχολείου μας (25 Απριλίου 2015) και στη Διημερίδα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας (13-14 Μαΐου 2015).

Η εργασία αυτή μάς γνώρισε προσωπικότητες άγνωστες ίσως στους πολλούς, που έχουν αφήσει όμως τα ίχνη τους τόσο έντονα αποτυπωμένα στην πόλη μας…

Παρακάτω λίγα δείγματα της δουλειάς μας:

Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

180 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που η πόλη μας, η Αθήνα, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου μικρού ελληνικού κράτους.

Τότε…

Ήταν Δεκέμβριος του 1834, όταν το… μικρό χωριό της Αθήνας τότε ανακηρύχθηκε από τον Όθωνα ως η νέα και μόνιμη πλέον πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, που τότε έφτανε μέχρι τη γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή είναι σαφείς: σύνδεση των Νεοελλήνων με την ένδοξη αρχαία ιστορία τους. Τόνωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας τους που θα τους βοηθούσε στο νέο τους ξεκίνημα.

 

Η Αθήνα τότε «έδινε τη θλιβερή εικόνα ενός μεγάλου χωριού πνιγμένου στη σκόνη του καλοκαιριού και στις λάσπες του χειμώνα, με ανύπαρκτη ρυμοτομία και πολεοδομία και με άθλια πλίνθινα σπίτια». Κι άρχισε από τότε το χωριό… να μετατρέπεται σε πόλη, για να φτάσει μέσα στα 180 αυτά χρόνια στη σημερινή της μορφή.ναι σαφείς: σύνδεση των Νεοελλήνων με την ένδοξη αρχαία ιστορία τους. Τόνωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας τους που θα τους βοηθούσε στο νέο τους ξεκίνημα.

Σήμερα…

…περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, έχουμε πολλά να θαυμάσουμε… Εκτός από το πανόραμα των αιώνων, την Ακρόπολή μας, πολλά περικαλλή και επιβλητικά κτίρια κοσμούν το κέντρο της πόλης μας: η Βιβλιο¬θήκη Αθηνών, το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, το Ζάππειο Μέγαρο, νοσοκομεία νεο¬κλασσικού ρυθμού, όπως το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, σχολεία, όπως η Μαράσλειος Σχολή, το Αρσάκειο Μέγαρο, το Βαρβάκειο και πολλά άλλα, τα οποία έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Κατασκευάστηκαν δηλαδή σε εποχές δύσκολες για το ελληνικό κράτος καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των πολιτών.

Η απορία

Και απορεί κανείς: Πώς ήταν δυνατό να γίνει αυτό από ένα μικρό κράτος που μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα ανεξαρτησίας, καταχρεωμένο στις Μεγάλες Δυνάμεις, κι ενώ διαρκώς πολεμούσε για να ελευθερώσει και τον υπόλοιπο ελληνισμό; Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι πίσω από όλα αυτά και πολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια και έργα κρύβονται κάποιες μορφές: οι ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.