Στις 12 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήσαμε στο Σχολείο μας μικρή εκδήλωση-αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα δεσμά της γερμανικής κατοχής και την ύψωση της γαλανόλευκη στον ιστό της Ακρόπολης. Η προβολή-παρουσίαση που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μάς γνώρισε τους Αγίους μας και υπογράμμισε μέσα μας πως… μόνο νικώντας τη σκλαβιά των παθών σε ατμόσφαιρα πνευματικής ελευθερίας και με τη σημαία του Χριστού «ἐν ἐπάρσει» κερδίζεται η αγιότητα.

Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

Ήταν ίσως κάτι που δεν πολυγνωρίζαμε, ότι… η Αθήνα δεν είναι μόνο η πόλη της σοφίας και της παιδείας, της βαθιάς σκέψης και της λεπτής τέχνης. Πέρα από αυτά και πάνω από αυτά, η Αθήνα είναι και πόλη αγιοτόκος. Είναι πλήθος οι εκλεκτές και ηρωικές εκείνες μορφές που έχουν συνδέσει το όνομά τους, τη ζωή τους ή την αγία τελευτή τους με την πόλη της Παλλάδας Αθηνάς.

Πολλοί οι γνωστοί, επώνυμοι Άγιοι της Αθήνας που τους τιμά η Αθήνα με ναούς, με γιορτές στη μνήμη τους, όπως ο πρωτοπόρος και ιδρυτής της Εκκλησίας των Αθηνών Απόστολος Παύλος· ο πρώτος πιστός και πρωτοπολιούχος Αθηνών Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης και ο πρώτος Επίσκοπος Άγιος Ιερόθεος· η Αθηναία αρχόντισσα Κυρά Αγία Φιλοθέη, ο απλοϊκός Άγιος Νικόλαος Πλανάς, ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Πλήθος αναρίθμητο όμως είναι και οι άγνωστοι, οι ανώνυμοι Άγιοι που με την άγια ζωή τους, το μαρτυρικό ή οσιακό τέλος τους σηματοδότησαν οδούς ζωής, όπως οι Άγιοι Επίσκοποι Νάρκισσος, Πούπλιος, Λεωνίδης, Κοδράτος, Βασίλειος· οι Άγιοι Ελευθέριος και Ρουστικός, Ιννοκέντιος, Ίσαυρος, Δαρεία, Χριστίνα, Διονύσιος, Μιχαήλ Χωνιάτης, Θεοδόσιος, Παυλίνος· η Αγία Δάμαρις, Μηνάς ο καλλικέλαδος, ο νεομάρτυς Μιχαήλ Πακνανάς και πλήθος άλλων αγίων…

Όλους αυτους, «τούς ἐν τῇ πόλει τῶν Ἀθηνῶν καί τῶν περιχώρων διαπρεψάντων Ἁγίων, Ἀποστόλων, Ἱεραρχῶν καί Ὁσίων, τῶν ἐξ αὐτῆς καταγωμένων καί τῶν ἀλλαχόθεν ἐν αὐτῇ ἀγωνισθέντων καί τελειωθέντων» καθιερώθηκε από το 1999 να εορτάζεται η μνήμη τους στις 12 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που ελευθερωθήκαμε από τα δεσμά της γερμανικής κατοχής και υψώσαμε ξανά τη γαλανόλευκη στον ιστό της Ακρόπολης. Η προβολή-παρουσίαση που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μάς γνώρισε τους Αγίους μας και υπογράμμισε μέσα μας πως… μόνο νικώντας τη σκλαβιά των παθών σε ατμόσφαιρα πνευματικής ελευθερίας και με τη σημαία του Χριστού «ἐν ἐπάρσει» κερδίζεται η αγιότητα.

Έτσι, καθώς βαδίζουμε στους δρόμους που βάδισαν κι εκείνοι, καθώς περνούμε από τους τόπους όπου έδωσαν τη μαρτυρία τους, καθώς μπαίνουμε στους ναούς τους και προσκυνούμε τα άγια λείψανά τους, τους ακούμε να μας ψιθυρίζουν πως είναι δυνατή η αρετή και μέσα στους δικούς μας καιρούς…