Βόρειος Ήπειρος: Γη Ελληνική τότε και σήμερα

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Στo πλαίσιο του εορτασμού για τις “Αλησμόνητες Πατρίδες” που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Παιδείας για το μήνα Σεπτέμβριο, παρουσιάσαμε φέτος το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Στη Χειμάρρα και σε άλλες περιοχές, που είναι ακόμα γεμάτες από ελληνικό πληθυσμό, οι διώξεις έχουν δυστυχώς κλιμακωθεί.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν χρονική συγκυρία θεωρήσαμε επιβεβλημένο να απασχοληθούμε με ένα τέτοιο θέμα και γι’αυτό προσκαλέσαμε τον Βορειοηπειρώτη κ. Κώστα Κυριακού, νομικό και πρώην πολιτικό κρατούμενο, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση της Βορείου Ηπείρου τότε και σήμερα και αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες από το διάστημα κατά το οποίο υπήρξε κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Αλβανίας.

Η συγκινητική εκδήλωσή μας περιλάμβανε βίντεο συνεντεύξεων αγωνιστών της Βορείου Ηπείρου, αλλά και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Ξεχωριστό κομμάτι αποτέλεσαν τα τέσσερα τραγούδια τα οποία απέδωσε η χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου μας και το τραγούδι από τη χορωδία του Λύρειου Ιδρύματος, το οποίο προσκλήθηκε στην εκδήλωση και την τίμησε με την παρουσία του.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Απογευματινή) 

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Δείτε ξεχωριστά τα βίντεο με τις συνεντεύξεις που προβλήθηκαν στη γιορτή:

Οι συνεντεύξεις των Βορειοηπειρωτών

Η φιλοπατρία, η αγάπη, το νοιάξιμο για την πατρίδα, το γένος, το έθνος μας, δεν είναι ασυμβίβαστη με την πνευματική υπόσταση του συνειδητού χριστιανού. Συνηγορεί σε αυτό και τρανά το αποδεικνύει η ζωή το έργο και το μαρτυρικό τέλος του εθνομάρτυρα αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Αλλά και ο σύγχρονος Πατροκοσμάς, ο μητροπολίτης Δριυνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ο αείμνηστος Σεβαστιανός, ταύτισε το όνομά του με τον αγώνα για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών. Σε μία εποχή που το Βορειοηπειρωτικό θέμα είχε αγνοηθεί από τους πολιτικούς παράγοντες, ο Σεβαστιανός το ανέστησε και πολέμησε με τα δικά του, κατεξοχήν πνευματικά όπλα για να γίνει πραγματικότητα το «ποθούμενο» του Πατροκοσμά και για την «Εσταυρωμένη Βόρειο Ήπειρο». Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κος Νικόλαος, μιλάει για τη φιλοπατρία και το Σεβαστιανό που γνώρισε.

Διαβάστε εδώ την: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ (ΡΩΜΑΝΙΣΤΗ-ΒΑΛΚΑΝΟΛΟΓΟΥ)

Φωτογραφίες – Ανταπόκριση από την απογευματινή εκδήλωση