Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, η Α’ Γυμνασίου του Συγκροτήματος Ηρακλείου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, είχε την ευκαιρία να μπει στον κόσμο της 3D Εκτύπωσης με τον κ. Νίκο Αγγέλου, Φυσικό, MSc Mηχανικό 3D Εκτύπωσης.

Ο κ. Αγγέλου, με την επαγγελματική ιδιότητά του, ως υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίoυ 3D Εκτύπωσης και Απεικόνισης του νοσοκομείου Metropolitan, αλλά και απασχολούμενος σε ιδιωτική εταιρεία, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ομοιωμάτων καρδιάς για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, δημιούργησε μαζί με τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου Τρισδιάστατα αντικείμενα με τη χρήση τριαδιάστατου εκτυπωτή.

Ξεκίνησε την παρουσίασή του από την μεγάλη χρησιμότητα της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης στην ιατρική επιστήμη στη σύγχρονη εποχή, δείχνοντας παράλληλα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, εκτυπωμένα σε τρισδιάστατη μορφή, όπως μία παιδική καρδιά, το μηριαίο οστό, ένα μέρος ισχίου με εμφανές το σημείο κατάγματος κ.α.

Στη συνέχεια μας μίλησε για την χρησιμότητα της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων, την εκπαίδευση (εκμάθηση 3D σχεδίου, εκπαίδευση στην τάξη, stem, υλοποίηση πρωτότυπων ιδεών), καθώς και στον σχεδιασμό καταναλωτικών προϊόντων.

Ακολούθως, μας ανέλυσε την πολύπλοκη τεχνική εκτύπωσης των αντικειμένων μέσω του τρισδιάστατου εκτυπωτή που είχε φέρει στο σχολείο μας, η οποία στηρίζεται στην μέθοδο της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Έλυσε απορίες που εύλογα μας δημιουργήθηκαν, προσπαθώντας να καταλάβουμε τη λειτουργία του μηχανήματος και τέλος κατασκεύασε μαζί μας, ένα υπέροχο διακοσμητικό τριαντάφυλλο οικιακής χρήσης, δείχνοντάς μας έτσι και την χρησιμότητά της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης στην καθημερινότητα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αγγέλου προσέφερε σε κάθε παιδί των τριών τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου ένα μπρελόκ με το αρχικό γράμμα του ονόματός του, ως ενθύμιο της παρουσίασής του για την τέταρτη και τελευταία θεματική ενότητα του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2023 – 2024, με θέμα « Σχεδιάζω ένα αντικείμενο μέσω της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης».