Ταξίδι στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας!

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023…

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου επισκεφθήκαμε το Ιστορικό κι Εθνολογικό Μουσείο.

Επισκεφθήκαμε την πρώτη κοινοβουλευτική αίθουσα της χώρας μας και γίναμε για λίγο πολιτικοί. Το πλούσιο περιεχόμενο του Μουσείου μας ταξίδευε σε διάφορες εποχές, σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας!

Πώς να μη σε συγκινήσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς Κωνσταντίνος που δεσπόζει στην είσοδο και να μη σε μεταφέρει στη Βασιλεύουσα; Μας εντυπωσίασαν οι πανοπλίες και ο οπλισμός των Βενετών, η χάρτα του Ρήγα, ο επιβλητικός πίνακας της σφαγής της Χίου, οι σφραγίδες και η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη, τα όπλα των οπλαρχηγών, η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, η καρδιά του Κανάρη, τα εντυπωσιακά ακρόπρωρα πολεμικών πλοίων, το γραφείο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, το βόλι του Μάρκου Μπότσαρη, το γραφείο του πρώτου Κυβερνήτη, τον θρόνο του Όθωνα και τα βασιλικά στέμματα και οι εντυπωσιακές φορεσιές των κυριών «επί των τιμών» της Αμαλίας.

Και μπαίνοντας στον 20ο αιώνα, είδαμε ενθύμια και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, όπως του Τρικούπη, του Δηλιγιάννη, ακόμη και το τουφέκι του Π.Μελά στο οποίο ήταν χαραγμένα τα ονόματα των παιδιών του, την πένα υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών.

Αυτά και άλλα πολλά, που δεν περιγράφονται ή καταγράφονται, ζήσαμε και νιώσαμε στο σύντομο ταξίδι στην Ιστορία!