Την Τετάρτη 3 Μαΐου, η Α΄ Γυμνασίου του Συγκροτήματος Ηρακλείου, στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, είχε την ευκαιρία να μπει στον κόσμο της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης με τον κ. Νίκο Αγγέλλου, Φυσικό, MSc Mηχανικό 3D Εκτύπωσης.

Ο κ. Αγγέλου, με την επαγγελματική ιδιότητά του, ως υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίoυ 3D Εκτύπωσης και Απεικόνισης του νοσοκομείου Metropolitan, αλλά και απασχολούμενος σε ιδιωτική εταιρεία, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ομοιωμάτων καρδιάς για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, δημιούργησε μαζί με τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου τρισδιάστατα αντικείμενα με τη χρήση τριαδιάστατου εκτυπωτή.

Ξεκίνησε την παρουσίασή του από την μεγάλη χρησιμότητα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ιατρική επιστήμη στη σύγχρονη εποχή, δείχνοντας παράλληλα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, εκτυπωμένα σε τρισδιάτατη μορφή, όπως μία παιδική καρδιά, το μηριαίο οστό, ένα μέρος ισχίου με εμφανές το σημείο κατάγματος κ.α.

Στη συνέχεια της παρουσίασής του, μας ανέλυσε την πολύπλοκη τεχνική εκτύπωσης των αντικειμένων μέσω του τρισδιάστατου εκτυπωτή που είχε φέρει στο σχολείο μας, η οποία στηρίζεται στην μέθοδο της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Έλυσε απορίες που εύλογα μας δημιουργήθηκαν, προσπαθώντας να καταλάβουμε τη λειτουργία του μηχανήματος και τέλος κατασκεύασε μαζί μας, ένα υπέροχο διακοσμητικό τριαντάφυλλο οικιακής χρήσης, δείχνοντάς μας έτσι και την χρησιμότητά της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην καθημερινότητα. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αγγέλου προσέφερε σε κάθε παιδί των δύο τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου ένα μπρελόκ-μηλαράκι, ως ενθύμιο της παρουσίασής του, συνδέοντάς το με τη Θεματική Ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζήν: Διατροφή» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με την οποία ασχολούμαστε το τελευταίο δίμηνο στα μαθήματά μας.

Τέλος, μας μίλησε για την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στους διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και στην εκπαίδευση (STEM).

Μια άκρως ενδιαφέρουσα διδακτική παρουσίαση, που μας γέμισε ενδιαφέρον, αλλά και θαυμασμό, πως η επιστήμη εξελίσσεται στην εποχή μας.