Οι πατρίδες, λένε, δεν χάνονται όταν η μανία του εχθρού τις καταστρέφει ή όταν ο πόλεμος σε αναγκάζει να ξεριζωθείς. Οι πατρίδες χάνονται, όταν τις ξεχνούν τα παιδιά τους. Η γη της Μικρασίας μας δε χάθηκε. Zει. Είναι ελληνική και ζει στις καρδιές και στη μνήμη όλων των Μικρασιατών, των απογόνων τους και όλων των Ελλήνων.

Ζει στις αφηγήσεις και στα τραγούδια που οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους και που μέχρι σήμερα, 100 χρόνια μετά, μας συγκινούν και μας μεταφέρουν στην Ιωνική γη: στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Πέργαμο, στην Προύσσα…

Τιμώντας έτσι την ιερή μνήμη των 100 χρόνων από το 1922, χρονολογία που σφραγίστηκε με την καταστροφή της Σμύρνης μας, επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Ιωνία.

Τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, ξεναγηθήκαμε στις τρεις θεματικές εκθέσεις του Μουσείου και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ.Λουκά Χριστοδούλου, πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Περιηγηθήκαμε στην αίθουσα Λαογραφίας και Υφαντουργίας – Ταπητουργίας, γεγονός που μάς ενθουσίασε, αφού είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, την κουλτούρα και το βιοτικό επίπεδο των Μικρασιατών.

Στόχος της επισκέψεώς μας ήταν να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη.
Να μην ξεχάσουμε. Γιατί…
όποιος λαός δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…