Την Πέμπτη 13/10/2022 τα δύο τμήματα (Β΄ και Γ΄ τάξης) της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του Σχολείου μας συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση, που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με θέμα:

«H Ιστορία ως επικαιρότητα»: Η συνθήκη των Σεβρών μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Αναγνωστήριο Εφημερίδων του Βαλλιανείου Μεγάρου (οδός Πανεπιστημίου).

Οι μαθητές εργάστηκαν σε 5 ομάδες και έγιναν για λίγο ερευνητές μελετώντας διαφορετικά πρωτοσέλιδα και άρθρα του Τύπου της εποχής και συμπληρώνοντας τα φύλλα εργασίας που τους δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Στο τέλος, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Η ομαδική και αυτόνομη ερευνητική διαδικασία, το εύστοχα επιλεγμένο υλικό βοήθησαν τους μαθητές να κατανοήσουν με τον δημιουργικότερο τρόπο το πολιτικό κλίμα της εποχής, τη σημασία της συνθήκης των Σεβρών, τον ελληνικό διχασμό, τα μικροκομματικά συμφέροντα καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι εκδότες των εφημερίδων αντιπροσωπεύουν και υποτάσσονται σε συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές οπτικές.

Η εργασία μέσα στον μεγαλοπρεπή και όμορφα διαμορφωμένο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η καθοδήγηση από τους υπευθύνους του προγράμματος, η επαφή με πρωτογενείς πηγές και η όλη διαδικασία της έρευνας αποτέλεσαν μία μοναδική εμπειρία για όλους μας.