Στο Σχολείο μας ετοιμάζουμε μία γιορτή – αφιέρωμα στην Αγία Φιλοθέη, την Κυρά των Αθηνών. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε δύο τόπους που σχετίζονται με τη ζωή της μεγάλης αυτής μορφής που κόσμησε την Αθήνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Έτσι, αρχικά επισκεφθήκαμε το Μετόχι που είχε η ίδια ιδρύσει στην Καλογρέζα και από το οποίο τώρα σώζεται μόνο ο ναός. Εκεί, είχαμε την ιδιαίτερη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σχετική ξενάγηση από την Πολιτικό Μηχανικό και καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ελευθερία Τσακανίκα, η οποία προσφάτως ανέλαβε την αποκατάσταση του μνημείου της Καλογρέζας.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Μητρόπολη Αθηνών όπου φυλάσσεται το σκήνωμα της Αγίας και έπειτα το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το «Μουσείου του εαυτού του» όπως ονομάστηκε. Εκεί η κ. Τσακανίκα, η οποία αποκατέστησε το Αρχοντικό, μας ξενάγησε ζωντανεύοντας μπροστά μας ένα κομμάτι της ζωής της Οθωμανικής περιόδου.

Ο περίπατος στη Αθήνα ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο: βόλτα στο Μοναστηράκι και κέρασμα – έκπληξη- (εκ μέρους των καθηγητών μας) στο κέντρο “Μπαϊρακτάρη” (όπου “φοιτούν” παλιοί αλλά και νέοι μαθητές μας…) μέσα στο οποίο χαρήκαμε ιδιαιτέρως την μεταξύ μας συντροφιά, η οποία συνοδεύτηκε ιδανικά με τα εκλεκτότερα εδέσματα. Τόποι, πρόσωπα και στιγμές που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.