15-19 Νοεμβρίου 2018.
Τριάντα μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Μελισσίων «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» με τη συνοδεία φιλολόγων καθηγητών συμμετείχαν στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, πού διεξήχθη στο Βελιγράδι της Σερβίας, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σερβία και είχε ως θέμα τη μελέτη του πολύπλευρου εθνικού, διαφωτιστικού και επαναστατικού έργου του Ρήγα Βελεστινλή, με αφορμή την επέτειο των 220 ετών από το μαρτυρικό του θάνατο στην υγρή φυλακή του Πύργου Νεμπόισα, στις όχθες του Δούναβη.
1.100 μαθητές από 55 σχολεία της Ελλάδας και της Σερβίας παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Δημαρχείο της πόλης του Βελιγραδίου.

Η ομάδα των μαθητών του Λυκείου μας, προετοιμασμένη με αρτιότητα παρουσίασε το θέμα:

«Ο Ρήγας σκεπτόταν ελληνικά και έβλεπε κοσμοπολιτικά.
Ακολουθώντας τα χνάρια του σφυρηλατούμε τον σύγχρονο πατριωτισμό».

Έθνος, πατρίδα, πατριωτισµός: Έννοιες με γιγάντιο ηθικό βάρος, αξίες µεγάλης και αδιαπραγµάτευτης ιδεολογικής σηµασίας και αίτημα ζωτικής σημασίας των καιρών μας. Εθνισμός – Εθνικισμός – Εθνομηδενισμός: ιδεολογίες τόσο διαφορετικές. Η παρουσίασή μας περιελάμβανε κείμενο, απαγγελία, μουσική και σκηνική δράση, πλαισιωμένη με εικαστικά έργα μαθητών μας.

Κατά την παραμονή μας εκεί εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου χοροστάτησε ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. Μία αληθινή μυσταγωγία! Διασχίζοντας χιονισμένα τοπία πραγματοποιήσαμε μια ημερήσια απόδραση στο Novi sad, όπου γνωρίσαμε το πρώτο ελληνικό σχολείο στα χρόνια της επανάστασης. Στη διαδρομή κάναμε μια στάση στο Sremski Karlovci,  όπου προσκυνήσαμε στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Η περιήγησή μας στην πόλη του Βελιγραδίου μας έφερε προσκυνητές στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, το μεγαλύτερο ναό των Βαλκανίων, στον πύργο Νεμπόισα  από όπου έριξαν το Ρήγα στο Δούναβη και τέλος στο Μουσείο Φυσικής Nicola Tesla.

Επιστρέψαμε γεμάτοι εμπειρίες, βιώματα, γνώση, αλλά και θαυμασμό και περηφάνεια τόσο για το μεγάλο Ρήγα Βελεστινλή,  όσο και για τη ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας.

προδημοσίευση από το περιοδικό “Προς τη Νίκη”

Δείτε εδώ την παρουσίαση που συνόδευσε τη συμμετοχή μας στο συνέδριο: