Την 1η Απριλίου 2014 στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο Κυπριακό Έπος του 1955-59.

 

Στην εκδήλωση τιμήσαμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα ενάντια στην αποικιοκρατία, δηλαδή τον αγγλικό ζυγό. Ήταν μια προσπάθεια αναβαπτισμού μας στις αξίες και την πίστη που διέκρινε τους ήρωες.

Τα σχολεία αμέσως έγιναν ορμητήρια του απελευθερωτικού αγώνα. Δημοτικά και Γυμνάσια, έγιναν επάλξεις πολεμικές και προμαχώνες αντίστασης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεχύθηκαν στους δρόμους, ύψωναν ελληνικές σημαίες, χωρίς  να λογαριάζουν την περιπολία του Αγγλικού στρατού, μετέφεραν μεγάλα μυστικά της ΕΟΚΑ κρυμμένα στις σχολικές τους τσάντες. Η καρδιά τους, παρόλη τη σκληρότητα και αγριότητα του αγγλικού στρατού, παρέμεινε αδούλωτη.Αναφέραμε πως ο ξεσηκωμός φλόγισε ιδιαίτερα τους μαθητές και τη νεολαία, που είχαν την πρωτοπορία στον αγώνα.

Tα νεαρά παλληκάρια της Κύπρου έδωσαν κι αυτά τον αγώνα τους πολεμώντας στήθος με στήθος με τον αγγλικό στρατό πάνω στα βουνά.

Όλοι τους έγιναν πρότυπα αυτοθυσίας και ηρωισμού και τα ονόματά τους γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της κυπριακής ελευθερίας.

 

Παιδιά του δημοτικού υψώνουν αυτοσχέδια ελληνική σημαία.

Έρευνα από Άγγλο στρατιώτη σε μαθητές 

Μαθητική διαδήλωση

Σύλληψη 15χρονου μαθητή από ομάδα Άγγλων στρατιωτών

 

Όλο το νησί γίνεται μια γαλανόλευκη σημαία. Παιδιά δημοτικού σε μαθητική διαδήλωση

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, 18 ετών.
Ο τελευταίος απαγχονισθείς,
από τους Άγγλους