Ιούνιος 1824ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

190 Χρόνια μνήμης και τιμής

Εθνική Γιορτή

Πρόγραμμα 

Η καταστροφή των Ψαρών στις 20 Ιουνίου 1824 κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις θυσίες που πρόσφερε το γένος μας στο βωμό της ελευθερίας στην επανάσταση του 1821. Το μεγάλο δράμα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και συγκίνησε τους πολιτισμένους λαούς, είναι ένα από τα άφταστα παραδείγματα ηρωισμού και θυσίας και συμβολίζει το ανεξάντλητο και ακατάπαυστο αγωνιστικό πάθος της φυλής. Στην ένδοξη ιστορία των Ψαρών ήταν αφιερωμένη η γιορτή μας. Ταξιδέψαμε στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, ξεδιπλώσαμε με εικόνα και αποσπασματικές σκηνές από το θεατρικό έργο του Α. Μωραϊτίδη ” Η δόξα των Ψαρών”  την ιστορία του νησιού, τραγουδήσαμε και χορέψαμε.
Πλημμυρισμένη η ψυχή μας από ευγνωμοσύνη προς τους δοξασμένους προγόνους, γεμάτη περηφάνια γιατί είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων. Χρέος όλων μας είναι να φανούμε αντάξιοι στην ηρωική τους θυσία.
Αφήσαμε τις καρδιές μας  να πλημμυρίσουν χαρά και ενθουσιασμό. Τραγουδήσαμε και υμνήσαμε αυτούς που έκαμαν να φέξει η λευτεριά. Και βροντοφωνάξαμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. Μεθύστε από το αθάνατο κρασί του 1821 »!

 

 Από το Πρόγραμμα: 

Σκηνή 1η: Τα Ψαρά στην Επανάσταση

2η Σκηνή: Μια κουκκίδα στο χάρτη

Το τραγούδι “Ω, Συ γλυκιά Πατρίδα”. Στίχοι: Ειρήνη Γκίκα Α΄Γυμνασίου, Μελοποίηση- Διεύθυνση χορωδίας-ορχήστρας:Καλλιόπη Βακαλοπούλου Γ΄Γυμνασίου, Ενορχήστρωση: κ.Κ. Γκίκας, Καθηγητής Μουσικής

Στην γιορτή προβλήθηκε και το παρακάτω βίντεο που είναι απόσπασμα από αυτό.

Η γιορτή μας έκλεισε με παραδοσιακούς Νησιώτικους χορούς στο προαύλιο.