ΝΕΡΟ – ΣΤΑΓΟΝΑ ΖΩΗΣ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα πλαίσια του 14ου Μαθητικού Συνεδρίου για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών και είχε ως θέμα: «Νερό – Σταγόνα ζωής» (κάθε σχολείο που συμμετείχε έπρεπε να επιδοθεί σε μια παράμετρο του θέματος αυτού) συμμετείχε και μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας που την αποτέλεσαν τα εξής παιδιά: Ελένη Τζιώτη, Ελένη Τζιτζιλώνη, Χαρκοφτάκη Νάνσυ και Φετάνης Στέλιος. Τα θέματα των άλλων σχολείων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ,αφού μίλησαν για τα προβλήματα με το νερό των ποταμών στις περιοχές τους, για την αειφορία αλλά και ορισμένα από αυτά συνόδευσαν τις εργασίες τους με μουσική και τραγούδι!
Το δικό μας θέμα ήταν: «Σχολείο και εξοικονόμηση νερού», διότι σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν ένα θέμα που απασχολούσε και προβλημάτιζε πολλά παιδιά της ηλικίας μας αλλά και γιατί μέσα από τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε βγάλαμε συμπεράσματα απίστευτα, συμπεράσματα που σίγουρα θα ευαισθητοποιούσαν και θα άλλαζαν την συμπεριφορά πολλών . Έτσι αρχίσαμε τις έρευνες, μέσα από τις οποίες προέκυψαν τα απίστευτα αυτά συμπεράσματα, και στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές Γυμνάσιου και Λυκείου, αλλά και οι μαθητές της Στ΄ και Ε΄ Δημοτικού. Αρχικά αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι οι μικρότεροι μαθητές αποδείχθηκαν περισσότερο συνειδητοποιημένοι απ’ τους μεγαλύτερους!!!! Λοιπόν ενημερώσαμε τους μαθητές για τις διαρροές που μπορεί να προκύψουν αλλά και για την αντιμετώπιση τους (ειδοποίηση υπευθύνου φορέα, αντικατάσταση παλιάς βρύσης με καινούργια κλπ.) Ακόμα κάναμε έρευνα για τα καζανάκια και αντιληφθήκαμε πόσο αναγκαία είναι η εκσυγχρόνιση τους, με την τοποθέτηση  διπλής ροής ή απλουστέρα, με την τοποθέτηση τούβλου!!! Στην συνέχεια μιλήσαμε για το μπουγέλο, το όποιο όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, αν και σπαταλάει απίστευτα πολύ νερό (μόνο η Γ’ Γυμνασίου μπορεί να σπαταλήσει σε ένα διάλειμμα 225 λίτρα νερού)! Και βέβαια ποια είναι η λύση; Ο αλευροπόλεμος!! Τέλος ασχοληθήκαμε με το πότισμα των φυτών και μπορούμε με σιγουριά να σας ενημερώσουμε πως θα ήταν πολύ χρήσιμη η τοποθέτηση ενός μικρού μετεωρολογικού σταθμού!!!!
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ το σχολείο και ιδιαίτερα την καθηγήτρια που μας συνόδευσε την κα Παναγιώτα Αντωνίου για την βοήθεια και την καθοδήγησή της!!!
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ…ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ!
Ελένη Τζιώτη, Ελένη Τζιτζιλώνη, Χαρκοφτάκη Νάνσυ και Φετάνης Στέλιος
Μαθητές Γ’ τάξεως – Γυμνάσιο  Ηρακλείου