22 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου αφιερωμένη στη Ρωμιοσύνη με θέμα:

“Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις”

Η Εκδήλωση περιείχε:

  • θεατρικό δρώμενο σε 4 μέρη: Ρήγας Φερραίος – Ζάλογγο – Αλέξανδρος Υψηλάντης – Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός
  • προβολές
  • τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του σχολείου μας και
  • παραδοσιακούς χορούς

Από την εισαγωγή της εορτής:

“Στις 29 Μαΐου 1453 συντελείται ένα ιστορικό γεγονός που θα αλλάξει πλήρως την πορεία του μέχρι τότε γνωστού κόσμου. Η Βασιλίδα των πόλεων, η Πόλη του Κωνσταντίνου, πέφτει μετά από πολυήμερες μάχες, στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων υπό τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Αν και η παρακμή της έκανε να δείχνει αναμενόμενο το τέλος της, οι συνέπειες της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι τρομακτικές. Ολόκληρα τα μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή προπύργιά της, τα Βαλκάνια, βυθίζονται στο σκοτάδι της σκλαβιάς. Μια μακρά περίοδος πόνου, φόβου, θανάτου και αλύτρωτου καημού βασιλεύει πάνω από τις πάλαι ποτέ ένδοξες επαρχίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στη διάρκεια των αιώνων, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, οι απόγονοι των πρώτων σκλάβων, μεγαλώνουν με την κρυφή ελπίδα της απελευθέρωσης των εδαφών. Πολλοί θρύλοι κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, κάνοντας τις καρδιές να ριγούν μυστικά και πονεμένα στην αναμονή για το ποθούμενο.

Σαν αποτέλεσμα, οι ραγιάδες θα επιχειρήσουν πολλές φορές να επαναστατήσουν ενάντια στην τυραννία. Ποτέ επιτυχώς όμως. Τελευταία απόπειρα είναι εκείνη του 1770, με τη σύμπραξη των αδελφών Ορλώφ, που οδηγεί σε μια απρόσμενη προδοσία και σε μια ολόκληρη δεκαετία σφαγών που ερημώνουν τη Πελοπόννησο. Οι Έλληνες δείχνουν να έχουν χάσει κάθε πιθανότητα για ελευθερία, ενώ πλέον νιώθουν προδομένοι από όλα τα υπόλοιπα ελεύθερα χριστιανικά έθνη.

Η Ρωμιοσύνη χάνεται…”

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017