Το 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε φέτος στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Μόναχο της Βαυαρίας και το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Σαράντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί, πολύ καιρό πριν, προετοιμαζόμασταν για τη δική μας συμμετοχή. Στα πλαίσια του ευρύτερου θέματος του Συνεδρίου «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό», το σχολείο μας ανέλαβε να παρουσιάσει ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο για τρεις προσωπικότητες της Ελληνικής Γερμανίας ή της Γερμανικής Ελλάδας: τον Ερρίκο Σλήμαν, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον Όττο Ρεχάγκελ. Μέσα από διαλόγους προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πως επί αιώνες ο ελληνικός και ο γερμανικός πολιτισμός συνομιλούν γόνιμα, με εξαίσια αποτελέσματα στις τέχνες, στα γράμματα, στη φιλοσοφία, στις επιστήμες.
Γερμανοί που αγάπησαν την Ελλάδα κι ανέδειξαν τον πνευματικό της πλούτο κι απ’ την άλλη πολλοί Έλληνες λόγιοι κι επιστήμονες διέπρεψαν στη Γερμανία κι αναδείχθηκαν. Γερμανοί που αγαπήθηκαν από τους Έλληνες, Έλληνες που έτυχαν αναγνώρισης και σεβασμού από τους Γερμανούς. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα-ως ιδεώδες, ως μεταφυσική οντότητα, ως σύμβολο-διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ενδυνάμωση της γερμανικής κουλτούρας.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε σπουδαία μέρη της περιοχής. Συγκλονιστήκαμε στο Νταχάου, εντυπωσιαστήκαμε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας (παρά την βροχή), θαυμάσαμε και απολαύσαμε τις βόλτες μας στο στολισμένο κέντρο του Μονάχου (τη φημισμένη Marienplatz), περιηγηθήκαμε ανέμελα στους κήπους των παλατιών Nymphenburg…
Μια ξεχωριστή εμπειρία της εκδρομής μας ήταν η επίσκεψη στο Deutsches Museum! Ο κύριος χώρος του μουσείου Deutsches είναι ένα μικρό νησί στο ποταμό Isar, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για ράφτινγκ ξύλου από τον Μεσαίωνα. Εντυπωσιακά εκθέματα για την ιστορική εξέλιξη όλων των επιστημών! Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον κόσμο, με περίπου 28.000 εκθέματα αντικείμενα από πενήντα τομείς επιστήμης και τεχνολογίας.
Κάθε απόγευμα, μαζευόμασταν στην κεντρική πλατεία Marienplatz και απολαμβάναμε τη ζωντανή χριστουγεννιάτικη μουσική της ορχήστρας του Δήμου, την όμορφη διακόσμηση των καταστημάτων, την εορταστική διάθεση όλων των ντόπιων ή τουριστών επισκεπτών του ιστορικού κέντρου.
Όλα θα μας μείνουν αξέχαστα!
Οι φωτογραφίες δείχνουν… λίγη από την ομορφιά που απολαύσαμε και την υπέροχη εμπειρία που ζήσαμε!
Και του χρόνου (όπου βρεθούμε)!