Σήμερα  στο σχολείο μας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για μια μεγάλη προσωπικότητα, τον Λουί Παστέρ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του. Ο Λουί Παστέρ είναι φημισμένος Γάλλος χημικός και βιολόγος, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας και είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.

Ο Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822 – 28 Σεπτεμβρίου 1895) θεωρείται δικαίως ο πατέρας της μικροβιολογίας. Επιστημολογικά ανέδειξε την ύπαρξη μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έτσι, αμφισβήτησε τη θεωρία της αυτόματης γένεσης. Από ιατρικής άποψης, ο Παστέρ κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ανοσολογίας και της οροθεραπείας, αλλά προκάλεσε επίσης μια πρακτική επανάσταση στην υγιεινή και τη θεραπεία. Αυτές οι επαναστάσεις άλλαξαν την ιατρική και ιδιαίτερα τον ρόλο του γιατρού στην κοινωνία, δημιουργώντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και τη γενικευμένη προφύλαξη από ενδημικές και επιδημικές νόσους.

Καθώς το έτος 2022 σηματοδοτεί τη διακοσιοστή επέτειο από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, το Institut  – Musée Pasteur σχεδίασε μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του Λουί Παστέρ. Η έκθεση αυτή επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν, μέσα από έντεκα πίνακες, τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του, ορισμένες στιγμές της προσωπικής του ζωής, εστιάζοντας στη σημασία της επιστημονικής του κληρονομιάς.

Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2022, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετείχε  στη σημαντική αυτή επέτειο αποτίοντας φόρο τιμής στον Λουί Παστέρ, σημαντική προσωπικότητα της επιστημονικής προόδου, φιλοξενώντας την έκθεση αυτή στο Bistrot Paris-Athènes, Η έκθεση αυτή φιλοξενείται μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο αφιέρωμα που έκανε το σχολείο μας στο Λουί Παστέρ παρουσιάσαμε την εργασία που έκανε ο μαθητής μας Στέφανος Ροδίτης – Γ’ Γυμνασίου. Προλόγισε η μαθήτριά μας Αναστασία Τσαλίδη – Γ’ Γυμνασίου και χρησιμοποιήσαμε το βίντεο της κυρίας Ελισάβετ Μισυρή, συγγραφέα.

Παρουσίαση