Σεργιάνι στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας!
Περπατώντας στα σοκάκια της Ιστορίας!
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου επισκεφθήκαμε το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο και ζήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Ξεκινήσαμε από την πρώτη κοινοβουλευτική αίθουσα της χώρας, όπου γίναμε για λίγο πολιτικοί, βιώνοντας την ατμόσφαιρα ιστορικών αποφάσεων. Εκεί όπου ακούστηκε το περίφημο «Τίς πταίει;» κι εκεί που πάρθηκαν αποφάσεις που άλλαξαν τον ρου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας!

Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τον μαρμαρωμένο βασιλιά Κωνσταντίνο που δεσπόζει στην είσοδο και σε μεταφέρει στη Βασιλεύουσα. Στη συνέχεια, εντυπωσιαστήκαμε από τις πανοπλίες των Βενετών, τη χάρτα του Ρήγα, τον επιβλητικό πίνακα της Σφαγής της Χίου, τις σφραγίδες και τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας. Θαυμάσαμε τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη, τα όπλα των οπλαρχηγών, την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, καθώς και τις σημαίες των Ψαρών, των Σπετσών και της Ύδρας-σύμβολα της θυσίας για την Ελευθερία.

Συγκινηθήκαμε μπροστά στο γραφείο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, το βόλι του Μάρκου Μπότσαρη, το γραφείο του πρώτου Κυβερνήτη, τον θρόνο του Όθωνα αλλά και τα βασιλικά στέμματα και τις εντυπωσιακές φορεσιές των κυριών «επί των τιμών» της Αμαλίας.

Και προχωρώντας στον 20ο αιώνα, είδαμε προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, όπως του Τρικούπη, του Δηλιγιάννη, ακόμη και το τουφέκι του Π. Μελά πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένα τα ονόματα των παιδιών του, την «τυχερή» σημαία του Αβέρωφ, την πένα υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών.

Αυτά και άλλα πολλά, που δεν περιγράφονται ή καταγράφονται, ζήσαμε και νιώσαμε στο σύντομο ταξίδι στην Ιστορία!

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με έναν όμορφο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη!
Ήταν μια διαφορετική ημέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!