Την Τετάρτη 8/11/23, η Γ΄ Δημοτικού του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Εργαστήρι Κεραμικής στο κέντρο της Αθήνας. Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου εργαστηρίου έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά να δουν και να μάθουν ποικίλα πράγματα για την κατασκευή των αγγείων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, μας ανέφεραν τα βήματα κατασκευής ενός κεραμικού αντικειμένου, από την προετοιμασία του πηλού μέχρι και την καύση του σε ειδικό φούρνο. Μερικά από αυτά τα βήματα είναι τα εξής: η επιλογή του υλικού, η προετοιμασία του πηλού, η διαμόρφωση πάνω σε τροχό, η σχεδίαση και η διακόσμηση, η καύση, καθώς και η βαφή ή ο γυαλισμός. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο ειδικός φούρνος για τα αγγεία καίει στους 1000 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, μάθαμε και άλλα βασικά στοιχεία, όπως ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα λέγονται αγγειοπλάστες και η τέχνη αυτή ονομάζεται αγγειοπλαστική. Ωστόσο, οι αγγειοπλάστες δεν φτιάχνουν μόνο αγγεία, αλλά και σημερινά αντικείμενα όπως κούπες, γλάστρες, μπολ και κανάτες, κάποια από τα οποία μας έφτιαξε ο υπεύθυνος του προγράμματος για το σχολείο μας.

Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε αγγειογράφοι, δηλαδή αυτοί που θα ζωγραφίσουμε τα πήλινα αντικείμενα. Ζωγραφίσαμε παραστάσεις με τον Κένταυρο και το λιοντάρι της Νεμέας. Μας είπαν ότι οι παραστάσεις αυτές είναι μελανόμορφες, διότι οι μορφές που απεικονίζονται είναι μελανές, αλλά μάθαμε και για τα ερυθρόμορφα αγγεία, τα οποία απεικονίζουν μορφές σε ερυθρό χρώμα.

Όταν το πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του είχαμε αποκομίσει πολλά οφέλη.

  • Κατανοήσαμε την διαδικασία κατασκευής πήλινων αγγείων
  • Νιώσαμε ότι δημιουργήσαμε και ότι εκφραστήκαμε μέσα από την αγγειογραφία.
  • Αναπτύξαμε τις χειρωνακτικές μας δεξιότητες.
  • Αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση δημιουργώντας.
  • Γίναμε προσεκτικοί στη λεπτομέρεια.
  • Συνεργαστήκαμε.

Συνολικά, περάσαμε καταπληκτικά! Μάθαμε, δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε ποικίλες δεξιότητες. Αποκτήσαμε όμορφα βιώματα, τα οποία δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ!