Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 η Β’ Τάξη του Γυμνασίου μας επισκέφθηκε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς» στο Κολωνάκι.

Στο εσωτερικό ενός διώροφου Art Nouveau κτηρίου γνωρίσαμε μέσα από δράσεις και παιχνίδια, τις hi-tech εφευρέσεις του Αρχαιοελληνικού Κόσμου.

Μας συγκλόνισε το γεγονός πως, η αρχαία τεχνολογία των Ελλήνων παρουσιάζει ομοιότητες με την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στις απαρχές του σύγχρονου κόσμου και βασίζεται στις στοιχειώδης αρχές της Υδροστατικής και Ατμοσφαιρικής Πίεσης, έννοιες που γνωρίσαμε στη Φυσική.

Μεταξύ των εκθεμάτων, μας εντυπωσίασαν ο πρώτος ηχητικός συναγερμός οικίας, η ευφυής οινοχόη του Φίλωνος, που κερνούσε νερό και κρασί ταυτόχρονα, ο πρώτος αυτόματος κερματοδέκτης, η αυτοματοποίηση των θυρών των ιερών ναών, η κούπα του Πυθαγόρα και το πρώτο οικιακό ρομπότ, που φρόντιζε το κρασί των φιλοξενούμενων των ευκατάστατων οικογενειών.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης συνειδητοποιήσαμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με τη ρομποτική, τις τηλεπικοινωνίες, την κρυπτογραφία, την αυτοκίνηση και την ατμοκίνηση και τις αυτοματοποιήσεις γενικότερα.