“Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξοτερον από τούτο το αλωνάκι” ( Δ. Σολωμός)
“Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου”

Μια μοναδική, υπέροχη εμπειρία, ο επίλογος των εορταστικών εκδηλώσεων μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και των μαθητικών Γυμνασιακών μας χρόνων.

Κι ενώ το πρωινό καιρικό σκηνικό ήταν μουντό, συννεφιασμένο, με ψιλόβροχο, η χαρούμενη διάθεση μας γρήγορα το αντέστρεψε σε μια υπέροχη ανοιξιάτικη ημέρα με πλούσιο πρόγραμμα:

– Από την πρώτη μας στάση για πρωινό μέχρι το πέρασμα μας από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”.

– Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου, στο χώρο του παλιού Δημαρχείου, όπου θαυμάσαμε τους εξαίρετους πίνακες των Βρυζάκη, Delacroix και Francois Emile de Lansac, όπλα και στολές των αγωνιστών, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμα του που βρίσκεται στο Cambridge, το τελευταίο αντίγραφο από τον Εθνικό ύμνο του Δ. Σολωμού κ.α.

– Στη συνέχεια περιήγηση – προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, με πρώτο σταθμό το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ και οι αγωνιστές πήραν την απόφαση για την ηρωική Έξοδο, την 26η Απριλίου 1826. Απερίγραπτα τα συναισθήματα και ξαναζήσαμε για λίγο την ανδρεία και τη θυσία των “ελεύθερων πολιορκημένων”!

– Μια βόλτα στο Αιτωλικό, τη μικρή Βενετία της Ελλάδος, με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια… και στο δρόμο οι Αλυκές!

Λίγο πριν το μεσημεριανό κοινό μας γεύμα (γιατί η όρεξη είχε ανοίξει για τα καλά…..!!!) ένα πέρασμα από τον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας, για να δούμε και να ακούσουμε για τα πουλιά και τα ψάρια της, τις χαρακτηριστικές πελάδες (λιμναίες κατοικίες των ψαράδων) και τις γάιτες (βάρκες) τους. Η Τουρλίδα ένας τόπος φυσικής ομορφιάς που μας εντυπωσίασε!

– Η επιστροφή μας επιφύλασσε κι ένα μικρό θαλασσινό ταξίδι που το απολαύσαμε.

Όλα υπέροχα!!!!
Ευχαριστούμε όλους όσους μας χάρισαν στιγμές αξέχαστες!