Πλησιάζουν οι Άγιες ημέρες του Πάσχα και τα Πρωτάκια κάναμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την κάθε ημέρα. Ξεκινήσαμε από το Σάββατο του Λαζάρου και αφού μιλήσαμε για το συγκλονιστικό θαύμα που έκανε ο Χριστός μας, ανασταίνοντας το φίλο του, τον Λάζαρο, ταξιδέψαμε στα νησιά της Ελλάδας μας και μάθαμε για τα ήθη και τα έθιμα που πραγματοποιούνται προς τιμήν του Λαζάρου εκείνη την ημέρα.

Αρχικά, ακούσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα σε πολλά χωριά της Ελλάδος. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τις Λαζαρίνες που φορούν παραδοσιακές στολές και γεμίζουν τα καλαθάκια τους με λουλούδια και καλούδια που μοιράζουν σε όλο το χωριό.

Δε γινόταν να παραλείψουμε τα Λαζαράκια, κουλουράκια που ζυμώνουν οι γυναίκες για τη ψυχή του Λάζαρου. Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Αφού τα πλάθουμε, βάζουμε στη θέση των ματιών δυο γαρίφαλα και χεράκια από ζυμάρι.

Αυτό το έθιμο μας άρεσε πολύ, και έτσι μπήκαμε στη κουζίνα μας, σηκώσαμε τα μανίκια μας, πλύναμε τα χεράκια μας και ξεκινήσαμε να ζυμώνουμε. Τα Λαζαράκια μας πέτυχαν και προσφέραμε τις δημιουργίες μας σε όλη την οικογένειά μας! Οι κουζίνες μας γέμισαν όμορφες μυρωδιές και χαρούμενες φωνούλες που τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου:

Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.