Στα πλαίσια του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας από τις 17/3 μέχρι και τις 31/3 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο 4 διδακτικών ωρών πάνω στην σύγχρονη τραπεζική. Το σεμινάριο που παρακολούθησαν τα παιδιά μας, ονομάζεται “Banking 101” και την ευθύνη της διοργάνωσής του έχει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “The E square Project”. Στόχος της εταιρείας είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου του οικονομικού αναλφαβητισμού και των συνεπειών του στην καθημερινή ζωή των ατόμων.

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις έννοιες του χρήματος, του τραπεζικού συστήματος, των τραπεζικών λογαριασμών και των τραπεζικών καρτών.

Την δεύτερη ημέρα οι μαθητές ενημερώθηκαν για την λειτουργία του επιτοκίου και τους τρόπους που αυτό συμβάλλει στην διαχείριση των χρημάτων των καταναλωτών.

Την τρίτη ημέρα τα παιδιά χρησιμοποίησαν εικονική πλατφόρμα E-banking ειδικά σχεδιασμένη για λόγους προσομοίωσης. Με μεγάλη ικανοποίηση πραγματοποίησαν μεταφορές χρημάτων «εντός τράπεζας», «εκτός τράπεζας», «στο εξωτερικό» και «πλήρωσαν λογαριασμούς». Έμαθαν για τις χρεώσεις των τραπεζών και την χρήση της ισοτιμίας των νομισμάτων.

Η τελευταία ημέρα βρήκε τους μαθητές σε ρόλο τραπεζιτών! Αφού ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές έγκρισης δανείων από τις τράπεζες, κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ίδιοι και να εγκρίνουν εικονικές αιτήσεις δανείων επιχειρηματολογώντας σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των «πελατών».

Η ανταπόκρισή τους σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν άμεση και ενθουσιώδης!

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση και το υλικό που χρησιμοποίησαν οι μαθητές μπορείτε να βρείτε στην σελίδα esproject.gr/banking101.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα συνεργατών του σεμιναρίου, καθώς και την υπεύθυνη καθηγήτρια του μαθήματος κ. Άννα Λεμπιδάκη, οικονομολόγο του σχολείου μας.