Δώδεκα χρόνια σχολικής σταδιοδρομίας, σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο ολοκληρώνονται. Διοικητικό συμβούλιο, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες, μαθητές, συγγενείς και φίλοι όλοι παρόντες για την τελετή της αποφοίτησης. Τα πρόσωπα αυτά, που τόσο όμορφα συνθέτουν την οικογένεια του σχολείου μας όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου για να αποχαιρετήσουν τους αποφοίτους του 2022.

Φορέσαμε τις τηβέννους και όλοι μαζί – όπως γινόταν και στη σχολική καθημερινότητα – κατεβήκαμε στο προαύλιο του σχολείου, περιμένοντας ανυπόμονα τη στιγμή που θα πάρουμε το απολυτήριο στα χέρια μας. Οι ομιλίες και οι ευχές που ακούστηκαν αποτελούν γνήσια έκφραση της οικειότητας και της αγάπης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ μας και μας επιτρέπουν να αναλογιστούμε την πορεία μας μέχρι τώρα: χάρη στην Ελληνική Παιδεία, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους συμμαθητές μας, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των εκπαιδευτηρίων μας, αποκτήσαμε γνώσεις, βιώματα κι εμπειρίες, στηριζόμενοι πάντοτε στις κοινές αξίες και αρχές που μας ενώνουν.

Το κουδούνι, που καθημερινά μας υποδεχόταν το πρωί και οριοθετούσε χρονικά τη μέρα μας, χτύπησε για τελευταία φορά για τους αποφοίτους του 2022.

Για τελευταία φορά ψάλλαμε ως μαθητές τον εθνικό μας ύμνο και υποστείλαμε τη σημαία στο προαύλιο.

Ποιος θα ξεχάσει αυτές τις στιγμές, τον διαπεραστικό και συνάμα απελευθερωτικό ήχο του κουδουνιού; Πώς θα ξεχάσουμε τον Αγιασμό με τον οποίο λαμβάναμε την ευλογία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα πρόσωπα που μας συντρόφευαν καθημερινά στον αγώνα μας, τις μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα του σχολείου;

Οι σκέψεις αυτές περνούν από το μυαλό μας καθώς παίρνουμε στα χέρια μας από τον διευθυντή μας και τον πρόεδρο των εκπαιδευτηρίων τα απολυτήρια μας.

Το σχολείο μας θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας και το αποχαιρετούμε:

…με ένα «ευχαριστώ» για όσα μας έχει προσφέρει,

…με μιαν ευχή για να συνεχίσει τον ύψιστης σημασίας αγώνα του στην εποχή μας.

Ηλίας Ερνστ Λύκος
Απόφοιτος 2022