Στις 12 Οκτωβρίου 2016 στο Γυμνάσιο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα αφιερωμένο στους Αγίους των Αθηνών. Η σύναξη όλων των Αγίων της Εκκλησίας των Αθηνών έγινε με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και τελείται από το έτος 1999 στις 12 Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τη γερμανική κατοχή (12 Οκτωβρίου 1944).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου μας, και όλοι, συνειδητοποιήσαμε ότι η Αθήνα, η πόλη που μένουμε και μεγαλώνουμε, από την αρχή ήδη της διάδοσης του Χριστιανισμού σ’ αυτή ως και την εποχή μας, καθαγιάστηκε από το αίμα μαρτύρων και τη φωτεινή ζωή πολλών οσίων και δικαίων, ανδρών και γυναικών.

Άλλοι από αυτούς υπήρξαν ευσεβή τέκνα της, όπως ο άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης και η αγία Φιλοθέη. Άλλοι κατάγονταν από άλλα μέρη, αλλά μαρτύρησαν ή έζησαν οσιακά σ’ αυτή, όπως ο άγιος Νικόλαος Πλανάς και άλλοι έμειναν κάποιο διάστημα σ’ αυτή όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Μέγας Βασίλειος και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Μάθαμε πως η Αθήνα έβγαλε πολλούς αγίους, που εκπροσωπούν κάθε εποχή, επάγγελμα, τάση. Και μας αποδεικνύουν πως δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο φαίνεται η εφαρμογή του Ευαγγελίου…

Απόσπασμα από το βίντεο που προβλήθηκε στους μαθητές