Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ηρωική Έξοδο, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή στην «Ιερή Πόλη» για τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αμαρουσίου.
Ξεκινήσαμε από τον Κήπο των Ηρώων, εκεί όπου η ιστορία αναπνέει κάτω από τα δέντρα, και συνεχίσαμε στην Πινακοθήκη, όπου η τέχνη συναντά τη θυσία. Απολαύσαμε μια εκπληκτική ξενάγηση! Στο Ξενοκράτειο, σταθήκαμε μπροστά στη δύναμη του πίνακα του Delacroix, νιώθοντας το δέος που εμπνέει ο αγώνας για την ελευθερία.
Η περιήγησή μας στα σπίτια του Χαρίλαου Τρικούπη και του Κωστή Παλαμά μας έφερε κοντά στην πνευματική και πολιτική κληρονομιά του τόπου, θυμίζοντάς μας πως το Μεσολόγγι δεν είναι μόνο το παρελθόν του, αλλά και οι άνθρωποι που το δόξασαν.
Το μεσημέρι μάς βρήκε στην Τουρλίδα, να απολαμβάνουμε το γεύμα μας δίπλα στη γαλήνια λιμνοθάλασσα, εκεί που το γαλάζιο του ουρανού γίνεται ένα με το νερό. Διασχίσαμε οδικώς τη λιμνοθάλασσα με τις πελάδες και τους κορμοράνους, θαυμάζοντας τον μοναδικό υδροβιότοπο.
Η επιστροφή μας με το ferry boat στη γραμμή Ρίο – Αντίρριο ήταν ο ιδανικός επίλογος: ο θαλασσινός αέρας και η θέα της γέφυρας μας συνόδευσαν στις συζητήσεις για όλα όσα είδαμε και νιώσαμε.
Ήταν μια μέρα που δεν είχε απλώς τον χαρακτήρα μιας εκδρομής, αλλά μιας αληθινής εμπειρίας που θα κρατήσουμε μέσα μας.