Τις βάσεις για ένα ακόμα πιο ασφαλές ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς έθεσε η Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικού Προσωπικού της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 στο Αμφιθέατρο «Ι. Οικονομίδης» του Γυμνασίου Αμαρουσίου, με θέμα: «Ενθαρρύνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στο σχολικό χώρο».
Στόχος της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη ατυχημάτων και τις πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπισή τους, στον κυβερνοχώρο, στους μαθητές, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς.
Τη σπουδαιότητα και κάποιες πρακτικές μεθόδους πρώτων βοηθειών στο σχολικό χώρο αποτύπωσε εύστοχα η κα Αθηνά Δημητρού – Ράπτη, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η κα Δημητρού – Ράπτη τόνισε ότι τα πιο βασικά στοιχεία που χρειάζονται σε περίπτωση ατυχήματος είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας μας, η φροντίδα για την ασφάλεια του φροντιστή και του θύματος, η εμφανής κλήση σε βοήθεια, η αξιολόγηση της κατάστασης του θύματος και η κλήση ασθενοφόρου, εάν είναι απαραίτητο. Κλείνοντας προχώρησε σε αναπαράσταση πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πνιγμονής και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Ακολούθησε ο κυβερνοχώρος και οι κίνδυνοι που κρύβονται στην απεραντοσύνη του, από την κα Αγγελική Κριτσωτάκη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών, Καθηγήτρια Πληροφορικής του Γυμνασίου Ηρακλείου. Η πειρατεία, η ρητορική μίσους, τα παραπλανητικά μηνύματα και προφίλ, η κλοπή διαδικτυακής ταυτότητας και λογαριασμού, οι προκλήσεις και οι εκφοβισμοί, τα προσωπικά δεδομένα, ο εθισμός, η εσφαλμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία των παιδιών είναι μερικές από τις κορυφές του παγόβουνου ενός τόσο επίκαιρου θέματος. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο να χτίσουν την προσωπικότητά τους με κριτική σκέψη, με ενσυναίσθηση και ευγένεια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την κα Μαριάνθη Κουτρίκη, Σχολική Ψυχολόγο – Εκπαιδευτικό του Δημοτικού Ηρακλείου, η οποία ανέπτυξε τη σημασία και τους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας για τους μαθητές. Ένα θετικό σχολικό κλίμα έχει πολλαπλό αντίκτυπο στη σχολική ζωή και διαμορφώνεται μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας, λεκτικής και μη λεκτικής. Η ενεργητική ακρόαση και η αντανάκλαση συναισθήματος, η παράφραση, η λογική χρήση των ερωτήσεων και η διεκδικητικότητα είναι μερικές από τις αποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Στην προσχολική αγωγή ο εκπαιδευτικός έχει εκτός από τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του ρόλο, έναν επιπλέον ρόλο, την παροχή μητρικής φροντίδας. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, με το θετικό κλίμα, τη διαδικασία της μάθησης, την κοινωνική και τη συναισθηματική επάρκεια.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, η κα Ελισάβετ Ξυραφίδου, Φιλόλογος – Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Ηρακλείου μας έφερε πιο κοντά στους έφηβους μαθητές μας και την ψυχολογία τους σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές και τον τρόπο που θα αναπτύξουμε το αίσθημα ασφάλειάς τους. Στους εφήβους συναντάται ένα αίσθημα ανεπάρκειας, μία αμφιβολία για τις πράξεις, τον χαρακτήρα, την εμφάνισή τους, μία σύγκριση και υστέρηση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αισθάνονται ασφαλείς, όταν γνωρίζουν ότι το σχολείο τους θα τους οδηγήσει στην επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στη σχολή των ονείρων τους. Όταν έχουν την ελευθερία της αμφισβήτησης και της επιλογής και δεν τους επιβάλλονται ιδέες ή απόψεις άμεσα ή έμμεσα, ρητά ή υπόρρητα. Όταν το σχολείο τους τούς προετοιμάζει για την κοινωνία. Όταν τους αποδέχονται, χωρίς να καταδικάζουν την όποια ιδιαιτερότητά τους και μπορούν με τη σειρά τους να εμπιστεύονται χωρίς τον φόβο της απόρριψης ή του σχολιασμού. Όταν στο σχολείο τους ο εκφοβισμός είναι μία άγνωστη λέξη.
Ακολούθως ο κος Σταύρος Γρόσδος, Δρ. Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. ασχολήθηκε με την επικοινωνία και τις συναισθηματικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός της σχολικής αίθουσας, αλλά και η αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών στο σχολικό χώρο, τους δημιουργούν ευχάριστες ή δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με υψηλό ή χαμηλό βαθμό επικοινωνίας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί με έντονο εργασιακό άγχος έρχονται αντιμέτωποι και με την επαγγελματική εξουθένωση. Παράγοντες δημιουργίας του άγχους για τους εκπαιδευτικούς πηγάζουν από την κεντρική διοίκηση (φόρτος εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.), τη σχολική μονάδα (αρνητικές διαπροσωπικές σχέσεις, υπερφόρτωση καθηκόντων, σύγκρουση ρόλων κ.ά.), τη σχολική τάξη (δυσάρεστα συναισθήματα μαθητών, αριθμός μαθητών, μαθητές που απαιτούν υποστήριξη κ.ά) και το ευρύτερο Σχολικό και Κοινωνικό Περιβάλλον (επικοινωνία με γονείς και απουσία σχέσεων εμπιστοσύνης, κοινωνική υποβάθμιση της εργασίας του εκπαιδευτικοί κ.ά).
Στο τέλος της ημερίδας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, αρχιμ. π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, έδωσε το τριπλό πνευματικό μήνυμα της αυτοκριτικής, της αγάπης και της ανεπάρκειας. Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να αναρωτιόμαστε τι δεν πήγε καλά και τι μπορεί να πάει καλύτερα. Να έχουμε την αγάπη ως την κινητήρια δύναμη για να δούμε και να ενδιαφερθούμε για τον άλλο, τον συνάδελφο, τους μαθητές μας. Τέλος, να έχουμε μία αίσθηση αδυναμίας, να παραδεχθούμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, ότι χρειαζόμαστε την άνωθεν βοήθεια για να προσεγγίσουμε τον άλλον άνθρωπο και το μυστήριο που αποτελεί η ψυχή του. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παναγής Κουτρίκης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους εισηγητές και ευχήθηκε το κλίμα της ασφαλείας που υπάρχει στα σχολεία μας να μεταδίδεται και να ωφελεί τους γονείς και τα παιδιά. Να ακολουθούμε την προτροπή του Αγίου Πορφυρίου, να σπεύσουμε σε προσευχή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς η χρονιά αυτή να είναι ευλογημένη και οι κόποι όλων μας μαζί να καρποφορήσουν στις ψυχές των παιδιών μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κο Ανδρέα Στριφτάρα, Οικονομολόγο, Καθηγητή του Λυκείου Μελισσίων που παρουσίασε και συντόνισε την ημερίδα, το Γυμνάσιο Αμαρουσίου για τη φιλοξενία του καθώς και την κα Μαρία Μαβή, Γενική Γραμματέα του Συλλόγου «Η Ελληνική Παιδεία», πρώην Διευθύντρια του Γυμνασίου Ηρακλείου, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας που ανέλαβε την διοργάνωση της εκδήλωσης.