Την Τετάρτη 15η Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Γονέων με θέμα:

Παιδιά και διαδίκτυο:
Ποιος θα κερδίσει τη μάχη;

το οποίο μας ανέπτυξε ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Ιατρός, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, για να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε μεγαλύτερο αριθμό γονέων για ένα τόσο απαραίτητο και πρακτικό θέμα. Τον συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε είχε ο κ. Δημήτριος Ράπτης, διευθυντής του Λυκείου Μελισσίων, ενώ ο π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων και υπεύθυνος της Σχολής Γονέων ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή και υπογράμμισε τα κύρια σημεία της ομιλίας. Ακολουθεί μία παρουσίαση των κύριων σημείων της ομιλίας του κ. Γεώργιου Κορμά.

Παιδιά και διαδίκτυο:
Ποιος θα κερδίσει τη μάχη;

Το διαδίκτυο πλέον είναι εντελώς διαφορετικό. Τα πάντα αλλάζουν, δημιουργούνται καινούργιες δυναμικές. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Πρέπει να μας απασχολήσουν τα παρακάτω:

Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Κανένας δεν προστατεύει τα παιδιά μας. Ιδιαίτερα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα (tik tok, instagram, κ.α.) τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από τη χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι σοβαρές (οφθαλμολογικά, δερματολογικά, καρδιαγγειακά, ορθοπεδικά προβλήματα).

Τα δεδομένα των ερευνών είναι ανησυχητικά:

Το 1/4 των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου παρενοχλούνται σεξουαλικά στο διαδίκτυο.

Το 1/2 των παιδιών συνομιλεί με αγνώστους στο διαδίκτυο.

Το 37% των παιδιών μεγαλώνει σε περιβάλλοντα μίσους και μισαλλοδοξίας. Ακροδεξιές-ναζιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και προσεγγίζουν παιδιά.

Τα παιδιά που κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι πιο θλιμμένα από άλλα που δεν κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά;

Εφόσον το παιδί έχει κινητό είναι δύσκολο να προστατευθεί.

Να αντιδράσουμε. Να ζητήσουμε κανόνες από τη βιομηχανία του διαδικτύου.

Να βάλουμε όρια στα παιδιά. Κανένας δε θα μας πει αναχρονιστικούς αν βάλουμε όρια.

Οι μαθητές δημοτικού δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας στην αθωότητά τους.

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο πρέπει να δοθεί μάχη για τον ύπνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με το κινητό.

Να εντάξουμε τα παιδιά σε δραστηριότητες.

Να τους μιλάμε για τις αξίες (την ανθρωπιά, την αγάπη, τον σεβασμό, την Εκκλησία, την ιστορία, τις παραδόσεις). Να καταλάβουν τα παιδιά ότι ο ενάρετος άνθρωπος θα ευτυχήσει στη ζωή. Αυτές τις αξίες θα μπορέσει το παιδί στη συνέχεια να τις εφαρμόσει και στο διαδίκτυο. Έτσι θα μπορέσουν να διαλυθούν και τα πρότυπα που προβάλλονται στο διαδίκτυο με επίκεντρο τον εύκολο πλουτισμό και την αυτοπροβολή.

Να αλλάξουμε πρώτα εμείς τη σχέση μας με το διαδίκτυο. Να δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά.