Μέσα σε κλίμα εγκάρδιας συνεργασίας, χαρούμενης επικοινωνίας και ευγενούς άμιλλας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, στο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ο 3ος Διασχολικός Διαγωνισμός «Ελληνική Γλώσσα & Πολιτισμός». Συμμετείχαν Γυμνάσια της Περιφέρειας Αττικής με τετραμελείς ομάδες αποτελούμενες από μαθητές και των τριών τάξεων.

Την έναρξη του Διαγωνισμού χαιρέτισαν σε διαδικτυακή σύνδεση η κ. Δήμητρα Μακρή, Διευθύντρια Γ΄ΔΔΕ, η κ. Αλεξάνδρα Ασημακοπούλου, συντονίστρια Φιλολόγων Β΄ΔΔΕ και ο κ. Ιωάννης Πούλιος, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Centre for Heritage Management του Amrut Mody School of Management του Ahmedabad University της Ινδίας, οι οποίοι συνεχάρησαν αφενός το Γυμνάσιό μας για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού, αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, αναφέρθηκαν στην αξία της Ελληνικής Γλώσσας και την παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώρισή της, καθώς μάλιστα η 9 η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια άρχισε ο Διαγωνισμός! Σε Α΄ φάση, ερωτήσεις Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Σε Β΄ Φάση, ερωτήσεις Νέας Ελληνικής Γλώσσας και σε Γ’ Φάση, ερωτήσεις Ιστορίας και Πολιτισμού. Οι επιδόσεις των ομάδων ήταν τόσο καλές και με τόσο μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, ώστε όλες οι ομάδες συμμετείχαν και στον Τελικό, όπου αναδείχθηκαν οι τελικοί νικητές:

Πρώτο βραβείο : Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Δεύτερο βραβείο: Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Τρίτο βραβείο: Γυμνάσιο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Στη διάρκεια του Διαγωνισμού είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαθητές και εκπαιδευτικοί των διαφόρων σχολείων μεταξύ μας, να συνεργαστούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί στη διόρθωση των γραπτών, να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με αφορμή τον διαγωνισμό, αλλά και να κεραστούμε… καθώς μάλιστα ήταν και… Τσικνοπέμπτη!

Το Γυμνάσιο Ηρακλείου ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τις μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και εύχεται… και του χρόνου!