ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ: ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

1922- 2022. Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, και οι Έλληνες, απανταχού της γης, δεν λησμονούμε! Είναι μια επέτειος – σταθμός δακρύων, μνήμης και αναστοχασμού  για σύμπαντα τον Ελληνισμό, όπου γης. Κι αυτό, όχι για οδυρμούς και συναισθηματικές  αντιδράσεις, αλλά για μετουσίωση σε ιστορική εμπειρία και  βελτίωση της εθνικής σκέψης και δράσης.

Πολλές εκδηλώσεις Μικρασιατικής μνήμης και χρέους πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας  και στην ομογένεια του εξωτερικού.  Το σχολείο μας όφειλε   να κάνει  ένα μάθημα Ιστορίας για τη Μικρασία και τη Μικρασιατική καταστροφή και το έκανε, με την καθοδήγηση των καθηγητών και τη  συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου και του Λυκείου Ηρακλείου.

Μέσα από μαρτυρίες των στρατιωτών που συμμετείχαν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της  Μικρασίας και  από τις εμπειρίες  χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων, ανεβάσαμε στη σκηνή   θεατρικό  έργο που ξετυλίγεται στη Σμύρνη.  Με αυθεντικά video,  εικόνες, τραγούδια και μικρασιάτικους χορούς, δώσαμε  εικόνες από  τη ζωή στη Σμύρνη και την ευρύτερη  περιοχή, πριν την καταστροφή, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά την καταστροφή. Το θεατρικό μας, που είχε αναλάβει κυρίως ο θεατρικός μας όμιλος και ό,τι άλλο εμπεριείχε το πρόγραμμα της Μικρασιατικής μνήμης,  δεν ήταν προϊόν μυθοπλασίας.  Όλα προέρχονταν από αυθεντικές μαρτυρίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την 16η Οκτωβρίου στο Συγκρότημα του Αμαρουσίου, στο Αμφιθέατρο «Ιω. Οικονομίδης» .

Ήταν μια εκδήλωση, όπου ο θαυμασμός και η περηφάνεια για το πολιτιστικό μεγαλείο της Μικράς Ασίας, η νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, ο πόνος για τον ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων προσφύγων, η τραγικότητα και η φρίκη του πολέμου και της καταστροφής κατέκλυσαν τις ψυχές του πλήθους των ακροατών και θεατών μας.

Τα δρώμενα των παιδιών απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα και επαίνους από το κοινό.

Την επετειακή αυτή εκδήλωση είχαμε την χαρά και την τιμή να επισφραγίσει και να καλύψει το κενό του τί γίνεται στη Μικρασία σήμερα ο  πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος,  με την εξαίρετη ομιλία του, με θέμα: « Πνευματικές ζυμώσεις στη Μικρασία σήμερα».

Όλοι οι παρευρεθέντες έφυγαν με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι, αν έχουμε τέτοια παιδιά, η Μικρασία θα παραμένει αθάνατη στις ψυχές των Ελλήνων και η Ελλάδα θα ζει και θα μεγαλουργεί.