Φαντάσου να ξυπνούσες μια μέρα και να βρισκόσουν στα τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα, καλεσμένος σε ένα καλοφτιαγμένο αρχοντικό στο πιο όμορφο προάστιο της Αθήνας, στην Κηφισιά. Κι εκεί να συναντούσες έναν ήρωα, τον Παύλο Μελά!

Μια τέτοια εμπειρία είχαμε οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, την Πέμπτη 14/4/2022: να επισκεφθούμε το σπίτι του μεγάλου Αθηναίου Μακεδονομάχου, να γνωρίσουμε τον ίδιο και την οικογένειά του καλύτερα, να περπατήσουμε στους χώρους που βάδισε κι ο ίδιος, εκεί όπου πήρε τη μεγάλη απόφαση, να φύγει για τη Μακεδονία!

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Σπίτι-Μουσείο του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, σε προσ-καλεί να σκύψεις στη ζωή και στην ψυχή ενός ήρωα και να θαυμάσεις την αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά, την ακεραιότητα, τη θυσία! Η ξενάγηση από τους Ευέλπιδες είχε τη δύναμη να σε μαγνητίζει· τα εκθέματα στο φυσικό τους χώρο, να σε πείθουν· η ελκυστική και πρωτότυπη παρουσίαση σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, να σε ταξιδεύει… Μέχρι που είδαμε τον ίδιο και ακούσαμε να διαβάζει το «Γράμμα προς τον Εύελπι», δίνοντας και σε μας το μήνυμα:

«Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη… Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού… Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών… να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου» (Παύλος Μελάς)