Εδώ και αρκετό καιρό, οι μαθητές της Α’ Δημοτικού έχουν πάρει τη χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο παρελθόν…τότε που τα παιδιά έπαιζαν στις αυλές των σπιτιών, στις αλάνες και στους ήσυχους δρόμους κάθε γειτονιάς!

Με αφορμή το μάθημα των Ελληνικών όπου είδαμε κάποιους πίνακες ζωγραφικής, περιηγηθήκαμε στη δική μας πινακοθήκη! Ψάξαμε σε διάφορες εφημερίδες για να βρούμε περισσότερους και συζητήσαμε για την αξία τους. Παίξαμε με τα συναισθήματα που έχουμε κάθε φορά και είδαμε έργα τέχνης με θέμα το «Το παιδί και το παιχνίδι». Γνωρίσαμε τα παιχνίδια της αυλής που έπαιζαν παλιά οι γονείς και οι παππούδες μας όχι μόνο μέσα από εικόνες και βίντεο, αλλά και με το να τα παίζουμε εμείς οι ίδιοι! Αφού εξηγήσαμε τους λόγους που παλιά έπαιζαν έξω χωρίς φόβο και ανακαλύψαμε ποια αξία είχε η γειτονιά, τα ζωντανέψαμε και τα φέραμε στο τώρα! Βγήκαμε στη δική μας αυλή του σχολείου! Ένα σωρό παιχνίδια…τυφλόμυγα, βόλοι, διελκυστίνδα, περνά-περνά η μέλισσα, η μικρή Ελένη, λάστιχο έξω, δαχτυλίδι, σβούρα, χαλασμένο τηλέφωνο, μπιζ, παίξιμο με τη λαλίτσα, εννιάρα μέσα στην τάξη! Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι πολλά παιχνίδια μπορούν να παιχτούν και σήμερα σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους!

Η σκυτάλη δόθηκε στις…εικαστικές δημιουργίες! Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας έργα τέχνης με την τεχνική της χαρακτικής σχεδιάζοντας παλιά παιχνίδια. Μάλιστα, κάνοντας λόγο για παιδιά που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν και φτιάχνουν με τα χέρια τους από ανακυκλώσιμα υλικά, ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε τα δικά μας! Φέραμε ανακυκλώσιμα υλικά, συνεργαστήκαμε σε ομάδες και με οδηγό τη φαντασία μας κατασκευάσαμε ρομπότ, καράβια, αμάξια, πισίνες…όλα μπροστά μας! Μάλιστα, φτιάξαμε μόνοι μας το φιδάκι, ένα αγαπημένο επιτραπέζιο παιχνίδι! Έτσι, θα παίζουμε και στο σπίτι με τους γονείς μας και θα περνάμε ευχάριστα την ώρα μας!

Η χαρά και η απόλαυση της δημιουργίας δε σταματάει εδώ… εγκαινιάστηκε το πρώτο μας μουσείο με θέμα «Το παιδί και το παιχνίδι»! Έχει ανοίξει τις πόρτες του στον χώρο του σχολείου! Φτιάξαμε μόνοι μας προσκλήσεις, αφίσες και ταμπελάκια με περιγραφές, στήσαμε το μουσείο με τους πίνακες ζωγραφικής, τα τρισδιάστατα παιχνίδια μας, παλιά παιχνίδια που ζητήσαμε από τους γονείς μας και παλιές φωτογραφίες τους όταν ήταν παιδιά!! Γίναμε και ξεναγοί! Όλα αυτά τα υπέροχα εκθέματα τα παρουσιάσαμε σε άλλες τάξεις του σχολείου μας!

Ένας ολόκληρος θησαυρός περιμένει να τον επισκεφτείτε! Ένας θησαυρός που ξυπνά μνήμες μιας υπέροχης εποχής, όπου η απλότητα και η ομορφιά κυριαρχούσαν! Εσείς ακόμη το σκέφτεστε;; Σας περιμένουμε!!!